yuhanna

1 Başlangıçta Söz vardı, Söz Tanrı ile birlikteydi ve Söz Tanrı idi.

2 Aynı Söz başlangıçta Tanrı ile birlikteydi.

3 Her şey O'nun tarafından yaratıldı; O'nsuz yaratılan hiçbir şey yaratılmadı.

4 O'nda hayat vardı; ve hayat insanların ışığıydı.

5 Işık karanlıkta parlar; ve karanlık onu anlamadı.

6 Tanrı'dan gönderilmiş bir adam vardı, adı Yahya idi.

7 O, Işık hakkında tanıklık etmek için geldi; böylece bütün insanlar O'nun aracılığıyla iman etsinler.

8 O, Işık değildi, ama o Işık hakkında tanıklık etmek için gönderilmişti.

9 O, dünyaya gelen her insanı aydınlatan gerçek Işık idi.

10 O dünyadaydı ve dünya O'nun tarafından yaratılmıştı, ama dünya O'nu tanımadı.

11 Kendi halkına geldi, ama kendi halkı O'nu kabul etmedi.

12 Ama O'nu kabul edenlerin hepsine, O'nun adına iman edenlere, Tanrı'nın oğulları olma yetkisini verdi.

13 Bunlar, kanla, bedenin isteğiyle veya insanın isteğiyle değil, Tanrı'dan doğmuşlardır.

14 Söz beden aldı ve aramızda yaşadı; (ve biz O'nun yüceliğini, Baba'nın biricik Oğlu'nun yüceliğini gördük), lütuf ve hakikatle dolu olarak.

15 Yahya O'na tanıklık etti ve şöyle haykırdı: "Bu, hakkında konuştuğum kişidir; benden sonra gelen benden üstündür; çünkü O benden önce vardı."

16 Ve O'nun doluluğundan hepimiz aldık, lütuf üzerine lütuf.

17 Çünkü yasa Musa aracılığıyla verildi, ama lütuf ve hakikat isa Mesih aracılığıyla geldi.

18 Hiç kimse Tanrı'yı ​​hiçbir zaman görmedi; Baba'nın bağrında olan biricik Oğul O'nu açıkladı.

19 Yahudiler Yeruşalim'den rahipler ve Levililer gönderip ona, "Sen kimsin?" diye sorduklarında, Yahya'nın kaydı şöyledir:

20 O da itiraf etti ve inkâr etmedi; aksine, "Ben Mesih değilim" dedi.

21 Onlar da ona, "Öyleyse kimsin? ilyas mısın?" diye sordular. O da, "Hayır," dedi. "Sen o peygamber misin?" diye sordular. O da, "Hayır," diye cevap verdi.

22 Sonra ona, "Sen kimsin? Bizi gönderenlere cevap verelim diye, kendin hakkında ne diyorsun?" dediler.

23 O da, "Ben, peygamber işaya'nın dediği gibi, çölde bağıran bir sesim: 'Rabbin yolunu düzeltin!'" dedi.

24 Gönderilenler Ferisilerdendi.

25 Ona, "Öyleyse, Mesih, ilyas veya o peygamber değilsen neden vaftiz ediyorsun?" diye sordular.

26 Yahya onlara şöyle cevap verdi: “Ben suyla vaftiz ederim; ama aranızda tanımadığınız biri var.

27 işte o, benden sonra gelen ve benden üstün olan kişidir; ben onun ayakkabısının bağını çözmeye bile layık değilim.”

28 Bunlar Ürdün'ün ötesindeki Betabara'da, Yahya'nın vaftiz ettiği yerde oldu.

29 Ertesi gün Yahya, isa'nın kendisine doğru geldiğini görünce, “işte dünyanın günahını kaldıran Tanrı'nın Kuzusu!” dedi.

30 “işte bu, benden sonra gelen ve benden üstün olan adamdır; çünkü o benden önce vardı.”

31 “Ben onu tanımadım; ama israil'e tanıtılması için suyla vaftiz etmeye geldim.”

32 Yahya da şahitlik ederek, “Ruh'un gökten güvercin gibi indiğini ve isa'nın üzerinde kaldığını gördüm.” dedi.

33 Ben onu tanımadım; ama beni suyla vaftiz etmeye gönderen, bana şöyle dedi: “Üzerine Ruh'un indiğini ve üzerinde kaldığını göreceğin kişi, Kutsal Ruh'la vaftiz eden kişidir.”

34 Ben de gördüm ve şahitlik ettim ki, bu Tanrı'nın Oğlu'dur.

35 Ertesi gün Yahya ve iki öğrencisi oradaydı.

36 Yahya, isa yürürken ona bakarak, “işte Tanrı'nın Kuzusu!” dedi.

37 iki öğrenci onun sözlerini işittiler ve isa'nın peşinden gittiler.

38 isa döndü, onları takip ederken gördü ve onlara, “Ne arıyorsunuz?” dedi. Onlar da, “Rabbim (yani, tercüme edilirse, Üstat), nerede oturuyorsun?” dediler.

39 isa onlara, “Gelin ve görün” dedi. Gelip nerede oturduğunu gördüler ve o gün onunla kaldılar; çünkü saat on civarıydı.

40 Yahya'nın konuşmasını işiten ve onu izleyen iki kişiden biri, Simon Petrus'un kardeşi Andreas'tı.

41 Önce kendi kardeşi Simon'u buldu ve ona, "Mesih'i bulduk" dedi.

42 Ve onu isa'ya getirdi. isa onu görünce, "Sen Yona oğlu Simon'sun; sana Kefas denilecek; bu da 'taş' demektir" dedi.

43 Ertesi gün isa Celile'ye gitti ve Filip'i bulup ona, "Beni izle" dedi.

44 Filip, Andreas ve Petrus'un şehri olan Betsaida'lıydı.

45 Filip, Natanael'i buldu ve ona dedi ki: “Musa'nın ve peygamberlerin kanunda yazdığı, Yusuf oğlu Nasıralı isa'yı bulduk.”

46 Natanael ona dedi ki: “Nasıra'dan iyi bir şey çıkabilir mi?” Filip ona dedi ki: “Gel, gör.”

47 isa, Natanael'in kendisine doğru geldiğini görünce ona dedi ki: “işte gerçek bir israilli, onda hile yok!”

48 Natanael ona dedi ki: “Beni nereden tanıyorsun?” isa ona dedi ki: “Filip seni çağırmadan önce, incir ağacının altında iken seni gördüm.”

49 Natanael ona dedi ki: “Rabbim, sen Tanrı'nın Oğlu'sun; sen israil'in Kralı'sın.”

50 isa ona şöyle cevap verdi: “Sana, ‘Seni incir ağacının altında gördüm’ dediğim için mi inanıyorsun? Bundan daha büyük şeyler göreceksin.”

51 O da ona şöyle dedi: “Gerçekten, gerçekten size söylüyorum, bundan sonra göğün açıldığını ve Tanrı'nın meleklerinin insanoğlu'nun üzerine inip çıktığını göreceksiniz.”
© copyright 2005 - 2026