monako yat kulübünde istakoz yiyen akp li vekil

ilginç deyimlerimiz vardır.
örn: özrü kabahatinden büyük deyimi.
bu deyimin çıkmasında, rivayet o'dur ki; padişah birgün yalaka-dalkavuk-soytarılarından (her ne deniyorsa) birine kızar. onun kellesini vurduracak olur. bir yandan da bu yalakanın keskin zekasına hayrandır.
padişah ona son bir şans vermek için "bana öyle bir şey yap ve sonra özür dile ki; özrün kabahatinden büyük olsun" der. padişah dönüp arkasını giderken yalaka padişaha bir parmak atar. padişah hiddetle döner ve "ne yapıyorsun gafil" diye bağırır. yalaka mahcup boynunu büker ve "kusura bakmayın padişahım, sizi hanım sultan zannettim" der.

diyeceğim...
ortaya çıkan bu istakoz olayı veya belediyeler başta olmak üzere kamuda sorumsuzca lüks şatafat israf harcamaları, savurganlık, kamunun-halkın parasını baba parası gibi hesapsız kitapsız kendi çıkarları zevklerine kullanmaları durumuna birilerinin tepki göstermesi, eleştirmesi, özür dilemesi özrü kabahatinden büyük deyimine cuk oturuyor.
özrü kabahatinden büyük deyimi neden ortaya çıkmış görüyoruz.

birileri kalkıp sn. cumhurbaşkanımıza veya partimize zarar veriyor diye, partimize, cumhurbaşkanımıza, kurduğumuz düzene-sisteme saldırı oluyor ve eleştiriliyor diye bu lüks şatafat israfın ortaya çıkmasında rahatsız oluyor.
halkın çektiği sıkın yokluk, fakirlik, çocuğuna pantolon alamadığı için intihar eden baba, çocuğunu saç kurutma makinesiyle ısıtan annenin yaşadığı yokluğa daha fazla dayanamayıp intihar etmesi, sabah erkenden 1 kilo ucuz kıyma almak için ucuz ekmek almak için yağmur kar soğukta ayazda kuyrukta bekleyen insanlar, pazarlarda market önlerinden çöplerden dökülen atılan sebze meyveyi çöplerinden yiyecek diye toplayan insanlar...
meyve sebze yem fabrikalarında kullanılmayacak kalitede gıdaları para verip alanlar, sağlık açısından sağlık açısından kedi köpeklere bile verilemeyecek, tahdit edilmiş et süt yağ vb ürünlerini ucuz diye alıp yiyen insanların ülkesinde...

esas/asıl olan halk böyle sürünürken, vekil/temsilcinin böyle lüks şatafat israf içinde olması ifşa olunca tek sıkıntıları sistemin eleştirilmesi ve bu sistemin kurucularının zarara uğraması.
halkın yaşadığı sıkıntı veya yapılan israf şatafat lüks harcamalar önemli değil.
bu lüks şatafat israf için değil de sn. cumhurbaşkanı veya akp için yapılan eleştirilere üzülmek.
lüks şatafat israf için değil de, halkın sıkıntıları yokluğu yoksulluğu değil de bunun ortaya çıkmasına üzülmek...
birilerinin tek dertleri bu sistemi korumak.
amiyane tabirle "uyandırma kerizleri" davranışı.