bugün

sosyal devlet anlayışı

Sadakacı devlet anlayışından farkı, vatandaşlarının insani seviyede yaşam taleplerini bir hak olarak görmesidir.

örnekleyelim: sadakacı devlet size bir buzdolabı verir, kışları da isterse kömür verir, mutlu olursunuz. Hatta sadakacı devletin desteklediği dernekler de size arada bir, güçleri yettiğince et verirlerse daha da bir sevinirsiniz. Ancak bunların hiç birisini bir hak olarak talep edemezsiniz. Devlet seneye televizyonunuzu yenilemezse, belediye kömürü keserse, veya dernekler size gıda yardımı yapmazsa, "neden yapmıyorsun?" diye sorma veya dava açma hakkınız yoktur. Adı üstünde, sadakadır bu. isteyen verir isteyen vermez.

Oysa sosyal devlette bu bir haktır. Size zamanında gerekli eğitimi verememiş veya ekonomiyi düze çıkaramamış devletin görevidir zenginden aldığı vergilerle toplumun en dibindekileri aç bırakmamak, açıkta bırakmamak.

Sadakacı devleti liberal ekonomik zihniyetliler savunur genelde, sosyal devleti de sol ekonomik zihniyetliler. Ama ilginçtir Türkiye'deki sosyal demokratlar, milletin kılık kıyafetiyle uğraşmaktan, "kuran kursu mu açsak yoksa çarşaflı mı alsak" diye düşünmekten sosyal devlete, sınıf politikalarına pek zaman ayıramamaktadır.