bugün

salak saçma bir film olarak yüzüklerin efendisi

yüzüklerin efendisi saçma salak bir film değildir.
bu söylem kitapları okumadığından filmi anlayamayan insanların ileri sürdüğü saçmalıktır. bilmeden konuşmak, yorum yapmaktır*.

yüzüklerin efendisinin birinci kitabı yazmak tolkien'in 17 yılını almıştır ve ""bu ne saçmalıktır, bunu ben de yazarım" diyen kişilere birinci kitabın 1954'te yayımlanan ilk basımının 1968'e kadar sadece ingiltere'de 38 kere basıldığını* belirtmek ve "hadi yaz da görelim" demek gerekir. ayrıca yüzüklerin efendisi yüzyılın en çok okunan yüz kitabının en başında gelmektedir*. elbette bir kitabın çok okunması iyi olduğu anlamına gelmez ancak yüzüklerin efendisi'nin başarısının "fazla sayıda insanın okunmasının" çok ötesindedir.

filmlerin izlenmesi hatta sadece üç kitabın okunması bile kurgunun tamamiyle anlaşılması için yeterli değildir; silmarillionu, en azından hobbiti okumak gerekir. aksi takdirde bir filmi yarısında izlemiş etkisi yaratır, bu nedenle de anlamamak normaldir.

edit: okumadıkları kitaplar hakkında yorum yapanların bu entrye de eksi vermelerine şaşırmadım elbette. yakışır aslanıma.