bugün

köpeksiz sokaklar istiyoruz

bir kedi ve iki köpek sahiplenmiş birisi olarak desteklediğim istemdir.

öncelikle bilinmesi gereken şu ki, sokaklar kedilerin ve köpeklerin doğal yaşam alanı değildir. köpekleri ve kedileri doğal yaşam alanlarından alıp melezleştirip evcilleştiren insandır.

kediler, eski mısır döneminde tanrı bastet mitinden doğan dini takıntılarla kent merkezlerine alındı ve baş tacı edildi. kedi öldürmenin ve hatta ölmesine neden olmanın cezası idamdı.

mısırda inisiye olup memleketine dönen başta yunan ve persli aydınlanmışlar yanlarında birer ikişer çift kediyle dönüp, samos adası'nda, atina'da, isfahan ve daha birçok yerde hızla üremelerine neden oldular.

daha sonra bilinen dünyanın ülkelerinden göç eden ispanyol ve portekizli kaşifler onların amerika kıtasına kadar yayılmasına neden oldu.

avrupa'da bir dönem şeytani olarak nitelenmesine rağmen, veba salgınında can simidi rolü üstlenince avrupa sokaklarında nüfusları arttı.

sanayi devriminden sonra, iyice zorlaşan kent yaşamında bu hayvanlar tam bir kaosun içine düştüler. egzotik bir hayvan olması, 37-39 santigrata ayarlı vücut ısıları nedeniyle soğukta kalmaması, ıslanmaması gereken bu hayvanlar hipotermiden korunabilmek için intihar sayılabilecek şekilde tehlikeli yerlerde uyumak zorunda kaldı.

temel beslenme şekli çok sınırlı olan bu hayvanlar ne bulurlarsa yemek zorunda kaldılar ve bağışıklık sistemleri zayıfladı.

yavru kedilerin yaşam oranları 6-8 kardeşten birine düştü. diğer kardeşler ya karga saldırıları, ya araba altında kalma, ya da tehlikeli parazit ve virüsler nedeniyle ölmektedirler.

kediler arasında yayılan virüs türleri çok hızla mutasyon geçirdiği ve %70-80 öldürme oranına sahip olduğu için ve ayrıca kent yaşamındaki olumsuzluklar da eklenince ev ortamında 15-18 yıla kadar dahi yaşayabilen bu hayvanların en güçlüsünün bile sokakta yaşam ömrü 4-6 seneye düştü. bu rakam en güçlüleri içindir. kediler sokak yaşamında 2-3 sene içinde ölürler

halihazırda sokakta yaşayanlardan olabildiğince evlerde sahiplenilmesi yada barınaklara alınması, bu sürede de planlı kısırlaştırma şarttır.

planlı bir kısırlaştırmayla kedi ve köpek nüfusunun kentlerde artışının önü kesilmezse bu daha vahim sonuçlar doğurabilir. hatta bu konuda insan merkezli-menfaatçi bakış açısına sahip kişlere hitaben şunu da eklemek gerekir ki, bugün bu hayvanlar arasında yayılan virüslerin başka canlı türlerine bulaşabilecek şekilde mutasyon geçirmeyeceğinin garantisi yoktur.