bugün

kanuni sultan süleyman portresi

1 ay önce müzayedede rekor fiyatla alıcı bulan, ardından bugün istanbul büyükşehir belediyesi'ne alıcısı tarafından bağışlandığı açıklanan 16’ncı yüzyılda, italyan ressam cristofano dell’ altissimo tarafından yapıldığı tahmin edilen portre.
görsel

ibb'ye portreyi bağışlayan alıcının kim olduğu bilinmiyor, lakin sosyal medyada bu portreyi yahudi bir iş adamının satın alıp ibb'ye bağışladığı dedikoduları üretilmiş.

velev ki yahudi bir iş adamı tarafından satın alındı ve ibb'ye bağışlandı, bunda ne kötülük var?

yahudi birinin kanuni sultan süleyman'ı sevmesi ve değer vermesi çok normal. zira kanuni sultan süleyman yahudilerin koruyucusu ve kurtarıcısıdır.
avrupa'da engizisyon mahkemelerinde yahudiler yargılanıp katledilirken, yahudilere yurt veren adamdır kanuni.

hatta ve hatta kanuni sultan süleyman, dona gracia mendes, yeğeni josef nasi ile birlikte siyonizmin 3 kurucusundan biri olarak kabul edilir.

kanuni sultan süleyman yahudiler için "eretz israil'in kralı" ifadesini kullanırlar.
encyclopedia judaica'da sultan süleyman için şunlar yazmaktadır;
"kanuni, yahudilerin namusudur. ihtişamı yücedir. sion’un kurucusu ve israil’in kralıdır...”
(encyclopedia judaica, jerusalem, 1971. vol. 19, p. 303, bibliyografia:m. rozen, a history of the jewish community in ıstanbul, he formative years, 1453–1566)

kanuni sultan süleyman, dona gracia mendes ve josef nasi ile birlikte yahudileri sadece avrupa'dan kurtarmakla kalmamış, tiberya projesi ile birlikte onlara bugünkü israil'de yurt vermiş bir isimdir.

kudüs'te bugün mescid-i aksa'ya giden yolun adı "sultan süleyman caddesi"dir.
görsel

kudüs'ün duvarlarını kanuni yaptırmış, yapttırdığı bu surlara süleyman tapınağının batı duvarına da yahudiler tarafından sol tarafa davut yıldızı, sağ tarafa da kanuni'nin mührü nakşedilmiştir.
görsel
görsel

kanuni'nin süt kardeşi yahya efendi konusuna ve yahya efendi dergahının mezarlığında kimlerin yattığına ise başka bir zaman değinirim.

sonuç olarak, böyle bir sanat eserinin ülkemize kazandırılması güzel bir gelişme.

ister bir yahudi bağışlamış olsun, ister bir hristiyan bağışlamış olsun, gayet güzel bir gelişme.
böyle bir gelişmede nefret söylemleri kullanarak yahudileri ötekileştirenler bilmelidir ki bu yaptıkları ile "ecdadımız" dedikleri kanuni'nin kemiklerini sızlatmaktadırlar.

siz kanuni'nin torunu falan değilsiniz, siz bildiğin anlamda insanlık düşmanı yobazlarsınız...