bugün

namaz

Çıkış noktası namaste(namastre değil) diyen aklı evvel arkadaş Allahın taa hz ademden beri dinini aralıksız olarak tüm kavimlere göndermeye devam etmiş olması seçeneği üzerinde niye durmuyor çünkü Allah kuranda çokça kez farklı açıklamalarla bunu söylüyor.

Evet yogada namastede secde, kıyam, rüku, son oturuş benzeri hareketler vardır.

Ve daha da önemlisi gene aynen secde, kıyam, rüku benzeri dini hareket ritüelleri Hristiyanlıkta, yahudilikte, hinduizmde, Maya inanışlarımda afrika yamyam Zulu dinlerinde bile vardır.

Örneğin:

Bunun üzerine Davut yerden kalktı. Yıkandı, güzel kokular sürünüp giysilerini değiştirdi. RAB'bin Tapınağı'na gidip secde etti. Sonra evine döndü ve yemek istedi. Önüne konan yemeği yedi.
Tevrat, 2. Samuel 12:20

Deniz O'nundur, çünkü O yarattı, Karaya da O'nun elleri biçim verdi.Gelin, tapınalım (secde), eğilelim (ruku) , Bizi yaratan RAB'bin önünde diz çökelim.
Zebur 9: 5- 6

Öğrenciler bunu işitince, dehşet içinde yüzüstü yere kapandılar. isa gelip onlara dokundu, "Kalkın, korkmayın!" dedi.
incil, Matta 17: 6

Bütün melekler tahtın, ihtiyarların ve dört yaratığın çevresinde duruyordu. Tahtın önünde yüzüstü yere kapanıp Tanrı'ya secde ederek şöyle diyorlardı: "Amin! Övgü, yücelik, bilgelik, Şükran, saygı, güç, kudret, Sonsuzlara dek Tanrımız'ın olsun! Amin!"
incil, Vahiy 7 : 11

Çünkü bu çok eski dinlerin hepsi bozulmadan önce Allahın diniydi. Allahın yasası hep işlemeye devam etti.

neredeyse tüm dinlerde ayakta durma, rüku, secde, oturma, abdest benzeri temizlik ritüeli, oruç, kurban vardır.

Yani sözün özü aslında namastenin kaynağı namazdır. Allah tüm kavimlere insanlığın başından beri ibadeti bu şekliyle emretti. Zaten hafızanızı azıcık yokladığınızda Hollywood filmlerinde, çizgi filmlerde Amerikalıyı tanrı sanan yamyam kabile anında ona secde etmeye başladığını hatırlayacaksınız. Çünkü secdeyi Allah insana öğretmiştir. Farklı coğrafyalar, farklı diller, farklı milletler ama aynı dini ritüeller.

Azıcık kuranı okusanız Allah ne diyormuş haberiniz olacak ama siz tembellik edip kuruntularınıza destek olan söylentilerin peşinden gitmeyi seçiyorsunuz. işte bu yüzden ahirette ben bilmiyordum diyemeyeceksiniz.