bugün

anarko kapitalizm

Anarşizm kelimesini duyar duymaz insanların aklına hep sol ve kollektivist bir fikir gelir. Fakat klasik liberal düşünce içinde kapitalizm temelli anarşist düşünce ekolü vardır ki işte bu da anarko kapitalizmdir. (bkz: ancap)

Anarko kapitalizm dedikte akıla gelen iki kişi : (bkz: murray rothbard), (bkz: david friedman).

Murray rothbard'ın "yeni bir özgürlük için" kitabı anarko kapitalizmin okumazsanız olmazıdır. Friedman da "özgürlüğün işleyişi" kitabıyla ünlüdür.

Rothbardın fikirleri doğal haklara kaynaklanır. Ayrıca (bkz: saldırmazlık ilkesi). Devletin meşru olmadığını da bu ilke üzerinden ele alır. Ona göre devletin işlevi, haklarımızı çiğnemekten ibarettir. Devlet yapmasını istediği birşeyi yapmazsak zor kullanır, bizi hapise atar. Rothbard verginin hırsızlık olduğu görüşünü savunur. Devlet zorla elimizden maaşımızın bir miktarını alır.

David Friedman devletin kaçınılmaz olarak vermisizliğe sürükleneceğeni savunur, devletin verimlilik düzeyiyle piyasanın verimliliğini karşılaştırır ve piyasa devletten daha verimlidir sonucuna varır. Davidin babası Milton Friedman piyasanın devletten daha verimli olduğu tezinin herzaman için geçerli olmadığı görüşündedir ama davide göre bu herzaman geçerlidir.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar