bugün

ispanyol gribi

görsel
görsel
görsel
görsel

1918-1920 yılları arasında o zamanki dünya nüfusunun %15'inin (50-100 milyon arası) ölümüne neden olan ispanyol Gribi kimi tarihçilere göre Birinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinde ciddi bir etmen olmuştur.

insanlık tarihinin en büyük salgını olan ispanyol Gribinin ismi hastalığın ilk önce ispanyol kamuoyunda tartışılmaya başlanmasından kaynaklanmadadır. (ispanyol Gribi, savaş yıllarında kamuoyundan başlangıçta gizlenmişti.)

Yıllar sonra hastalıktan hayatını kaybedenlerin gömüldüğü toplu mezarlar açılıp alınan örnekler neticesinde Domuz Gribine sebep olan H1N1 virüsünden kaynaklandığı anlaşıldı.
ispanya bu hastalığın ortaya çıktığı veya en yoğun olduğu yer değil; bu hastalığın bir salgın olduğunun tespit edildiği yerdir.

Hindistan'da 17 milyon kişi, yani ülke nüfusunun %5'i bu hastalıktan ölmüştür. ABD'de nüfusun yaklaşık %28'i hastalığa yakalanmış ve 500 ile 675 bin kişi hayatını kaybetmiştir. Britanya'da 250 bin Fransa'da 400 bin kişinin hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir. Fiji adalarında nüfusun %14'ü iki haftalık bir süre içinde ispanyol Gribinden hayatını kaybetmiştir.