bugün
- nickten isim tahmini yapmak41
- tai lung'un erkeklerden hoşlanması6
- arkadaşlar ben yarım akıllı mıyım ya4
- manyak mısınız nesiniz7
- 30 dakika bilgi içerikli entry girelim kampanyası8
- enayimiknatisii16
- nervio hamferdi6
- on üçüncü nesil yazarlara hoş geldin diyoruz3
- şeyh olmak için gerekenler3
- diamond bosphorus23
- hashimoto tiroiditi4
- karın ağrısına mekikli çözüm2
- ak parti merkez yürütme kurulu toplantısı8
- tai lung24
- kavga etmekten korkan erkek8
- sözlüğün kralı olmak2
- habire12 adamdır37
- askerliğin mantığı2
- kuşların temiz arabalara sıçması6
- mikronezya da savaş çıksa türkiyenin etkilenmesi3
- faik öztrak4
- habire1259
- yunan adaları6
- insan kaynakları6
- en sevilen su markası7
- az yakar diye dizel araba alan memur3
- balyoz ve ergenekon kumpasları2
- server'ın naneyi yemesi5
- ne olacak bu ülkenin hali4
- kacak elektrik kullanmayan bey2
- sssilvermist19
- abberline3
- 5000 e yakın amerikan filmini özet geçmek2
- mutsuzluğun en büyük nedeni15
- izmirli kızların verici olması17
- ben geldim naneler13
- japon denince akla gelenler3
- kan sırası4
- gece sokakta koşarak 31 çeken kolsuz cüce görmek6
- aldığınız en ilginç iltifat5
- atatürk düşmanı it sürüsü5
- gel mel mele gel mele bitsin bu gurbet2
- kirazın kilosunun 150 tl olması7
- erkeklerin artık adım atmaktan korkması20
- fil8
- sözlük kızlarının kombinleri23
- hakkımda bilmeniz gerekenler34
- gammazlığı alınan yazarın ilk söylemleri2
- yokuş aşağı yuvarlanmak3
- kaplan7
bir ülke ekonomisinde üretilen tüm tüketime hazır mal ve hizmet ürünlerinin parasal değeridir. bir ekonomide büyümeyi veya daralmayı gösteren en önemli makro iktisadi verilerdendir. en çok bilinen formülü aşağıdaki gibidir, harcamalar yöntemiyle hesaplanır.
gsyih(gdp)= tüketim(c) + yatırım(i) + devlet harcamaları(g) + ( ihracat(x) - ithalat(m)
tüketim: Mal ve hizmetlere yapılan harcamalardır. Tüketim harcamaları tüketicilerin mal ve hizmetlere yaptığı harcamaları ifade eder. Tüketicilerin yeni konut alımı için yaptığı harcamalar yatırım harcaması olarak kabul edilir ve tüketim harcamalarında yer almaz.
yatırım: Firmaların sabit sermaye stoklarına yaptığı ilavelerle stoklara yaptığı ilaveler ve tüketicilerin yeni konut alımı için yaptığı harcamalar “yatırım harcaması” olarak adlandırılır.
kamu harcamaları: Devletin mal ve hizmet üretimini gerçekleştirebilmek için yaptığı harcamalara kamu harcamaları denir. Devletin yaptığı karşılıksız ödemeler ( transfer ve faiz ödemeleri) kamu harcamaları içerisinde yer almaz.
ihracat: Bir ülkenin diğer ülkelere sattığı mal ve hizmetleri ifade eder.
ithalat: Bir ülkenin diğer ülkeden aldığı mal ve hizmetleri ifade eder.
diğer formülleri:
- üretim yaklaşımı
gdp= tüm firmaların katma değerlerinin toplamı
- toplam gelir yaklaşımı
gdp= emek gelirleri(ücret, maaş) + sermaye gelirleri(rant, faiz, net kar)+ dolaylı vergiler + yıpranma(amortisman)
çıkan sonuç nominal gdp'dir, büyüme oranını hesaplayabilmek için reelleştirmenin yapılması gerekiyor. çünkü enflasyondan arındırılarak büyüme oranı hesaplanır. reelleştirme yapılırken bir baz dönem seçilir(atıyorum 2012 yılı) ve güncel gdp 2012 yılındaki fiyatlarla hesaplanır. gerçek büyüklüğü ancak böyle görebiliriz.
büyüme oranı formülünde bir önceki yılın aynı dönemine göre karşılaştırılır.
x: 2019Q1 reel gdp
y: 2018Q1 reel gdp
büyüme oranı: ((x-y)/y)*100
reelleştirmenin neden yapıldığı ile ilgili de bilgiyi vereyim. bir ülke düşünün 2017 yılında 50 adet üretim yapmış olsun ve bunu 10 tlden satsın. bu ülkenin 2017 gdpsi 500 tldir. 2018 yılında üretimi 60, ürettiğini de 15 tlden satmış olsun. 2018 yılı gdpsi cari fiyatlarla 900 tl olur. cari fiyatlarla %80 gibi bir büyüme çıkıyor fakat bu doğru bir yaklaşım değil. sadece 10 adet bir üretim fazlası var bu adamın. geçen seneki fiyatı kullanarak gerçek büyümesini hesaplayabiliriz. 2018 yılındaki gdp geçen yıl fiyatıyla hesaplanırsa 600 tl olur. formülü uygularsak bu ülke geçen yıla göre %20 büyümüştür.
gsyih(gdp)= tüketim(c) + yatırım(i) + devlet harcamaları(g) + ( ihracat(x) - ithalat(m)
tüketim: Mal ve hizmetlere yapılan harcamalardır. Tüketim harcamaları tüketicilerin mal ve hizmetlere yaptığı harcamaları ifade eder. Tüketicilerin yeni konut alımı için yaptığı harcamalar yatırım harcaması olarak kabul edilir ve tüketim harcamalarında yer almaz.
yatırım: Firmaların sabit sermaye stoklarına yaptığı ilavelerle stoklara yaptığı ilaveler ve tüketicilerin yeni konut alımı için yaptığı harcamalar “yatırım harcaması” olarak adlandırılır.
kamu harcamaları: Devletin mal ve hizmet üretimini gerçekleştirebilmek için yaptığı harcamalara kamu harcamaları denir. Devletin yaptığı karşılıksız ödemeler ( transfer ve faiz ödemeleri) kamu harcamaları içerisinde yer almaz.
ihracat: Bir ülkenin diğer ülkelere sattığı mal ve hizmetleri ifade eder.
ithalat: Bir ülkenin diğer ülkeden aldığı mal ve hizmetleri ifade eder.
diğer formülleri:
- üretim yaklaşımı
gdp= tüm firmaların katma değerlerinin toplamı
- toplam gelir yaklaşımı
gdp= emek gelirleri(ücret, maaş) + sermaye gelirleri(rant, faiz, net kar)+ dolaylı vergiler + yıpranma(amortisman)
çıkan sonuç nominal gdp'dir, büyüme oranını hesaplayabilmek için reelleştirmenin yapılması gerekiyor. çünkü enflasyondan arındırılarak büyüme oranı hesaplanır. reelleştirme yapılırken bir baz dönem seçilir(atıyorum 2012 yılı) ve güncel gdp 2012 yılındaki fiyatlarla hesaplanır. gerçek büyüklüğü ancak böyle görebiliriz.
büyüme oranı formülünde bir önceki yılın aynı dönemine göre karşılaştırılır.
x: 2019Q1 reel gdp
y: 2018Q1 reel gdp
büyüme oranı: ((x-y)/y)*100
reelleştirmenin neden yapıldığı ile ilgili de bilgiyi vereyim. bir ülke düşünün 2017 yılında 50 adet üretim yapmış olsun ve bunu 10 tlden satsın. bu ülkenin 2017 gdpsi 500 tldir. 2018 yılında üretimi 60, ürettiğini de 15 tlden satmış olsun. 2018 yılı gdpsi cari fiyatlarla 900 tl olur. cari fiyatlarla %80 gibi bir büyüme çıkıyor fakat bu doğru bir yaklaşım değil. sadece 10 adet bir üretim fazlası var bu adamın. geçen seneki fiyatı kullanarak gerçek büyümesini hesaplayabiliriz. 2018 yılındaki gdp geçen yıl fiyatıyla hesaplanırsa 600 tl olur. formülü uygularsak bu ülke geçen yıla göre %20 büyümüştür.
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar