bugün

coronavirus

Dünyadaki tüm toplumların sağlığını tehdit etmesi nedeniyle tüm dünyanın ortak düşmanı olan bu virüsle ilgili bu sabah bir yazı okudum,herkese okumasını tavsiye ederim.
Bu yazı Francielle morelli isimli bir psikolog tarafından,
coronavirus ve evrene verdiği mesaj ile ilgili kaleme alınmış;

"inanıyorum ki evren, kuralları tepetaklak olduğunda bunu düzeltmenin bir yolunu bulur. Birçok anamoliyi ve paradoksu yaşadığımız bu günler oldukça düşündürücü.
Küresel ısınmanın endişe verici boyutlara ulaştığı, Çin ve onu takip eden ülkelerin bloke olmak zorunda olduğu bir dönemde,
Bir yandan ekonomi yerle bir olurken, diğer yandan hava kirliliği azalmakta, maske kullanmak zorunda kalırken aslında daha temiz bir nefes almaktayız.
Üretim ve tüketime dayalı bir toplumda, günde 14 saat boyunca ne olduğu belli olmayan bir amacın peşinde, cumartesi ve pazarımız, takvimde kırmızı ile belirtilmiş tatil planlarımız olmaksızın koşarken, bir anda karşımıza bir "dur" çıkar, günlerce evde otururuz.
Para ile ölçmeye kalktığımız, gerçek değerini bilmediğimiz "zaman" ile olan hesaplaşmamız başlar.
Hala onunla neler yapabileceğimizi hatırlıyor muyuz?
ilişkilerin, iletişimin, sosyalleşmenin virtüel dünyanın sosyal medyasında gerçekleşerek, bizi yakın olduğumuz yanılgısına düşürdüğü bu dönemde, virüs bizden gerçek yakınlığı çalar;
Kimse birbirine dokunamaz, öpemez, sarılamaz ve bu uzaklığın soğukluğunda kalırız.
Bunların önemini ne kadar da göz ardı ettik?
Çocuklarımızı büyütmeyi, öyle gerektiği için başka kişi ve kurumlara devrettiğimiz bir dönemde virüs okulları kapatır, insanları yeni alternatifler bulmaya, çocuğuyla birlikte olmaya, kısacası yeniden aile olmaya zorlar.
Herkesin kendi bahçesini düşünmesinin kural olduğu bu dönemde, virüs bize açık bir mesaj yollar;
Tek çıkış aitlik duygusu, topluluk bilinci, başkasını düşünmek, kendinden daha büyük bir şeyi yani toplumu korumak ve onun tarafından korunmak.
Paylaşılan sorumluluğun ve attığın her adımın, sadece kendi kaderini değil başkalarının kaderini de belirlemesi ve senin kaderinin de onlar tarafından belirlenmesi.
Bu durumda cadı avını, kimin suçlu olduğunu, sebebini öğrenmeyi bırakıp kendimize bu durumdan neler öğrenebileceğimizi sorarsak,
öğrenebilecek ve yapabilecek çok şeyimiz olduğuna inanıyorum.
Zira açıkça belli ki evrene ve onun kurallarına olan borcumuz çok ve bize bunu bir virüsle bedel ödeterek hatırlatıyor."