bugün

tecavüz

amargi'nin bugün duyurduğu tecavüze karşı mücadele edelim bildirisine göre bir kadınla (kişiyle) onun açık rızası olmadan, yani bıçak çekerek, silah kullanarak, tekmeleyerek, yumruklayarak, boğazını sıkarak, tehditle, baskıyla veya sair fiziksel-psikolojik şiddet uygulayarak, içki veya başka bir ilaç-madde etkisi altında olup karar verecek durumda olmayan bir kadınla (kişi ile) anal, vajinal ya da oral yolla cinsel ilişkiye girmek tecavüzdür.

amargi aynı zamanda tecavüze uğrayan bir kadının yapması gerekenleri de bir "tecavüz rehberi"nde sıralamıştır:

eğer bakire ise, ilk 7 gün içinde fiziksel rapor almak için hekime başvurmalıdır.

kadın bakire değilse, olay sonrası kesinlikle yıkanmadan ilk 48 saat içinde fiziksel rapor için savcılık ve adli tıp kurumu'na başvurmalıdır. savcılığa başvurmanız halinde savcılık sizi adli tıp kurumu'na sevk edip durumu rapor altına alacaktır.

tecavüze maruz kalan kadın, tecavüzcüye ait herhangi bir izi (tırnak parçası, kan örneği, saç kılı gibi) yok etmeden derhal savcılığa bildirmelidir. tecavüz sırasında giyilen kıyafet ve iç çamaşırlarda yapılacak araştırma da önemli olup, kıyafetler de hiçbir şekilde yıkanmadan savcılığa bildirilmelidir.

tecavüze maruz kalan kadın, imkânı varsa derhal bir avukata, kadın kurumuna veya insan hakları kurumuna başvurarak hukuki takip başlatmalı, suç duyurusunda bulunmalıdır.

tecavüze maruz kalan kadın, belli bir süre geçtikten sonra yaşadıklarını açıklamaya karar verirse, ispatlayamam kaygısına kapılmamalıdır. yaşanan mağduriyetin, 'psikolojik rapor' ile de tespiti mümkündür. hastanelerden alınacak psikolojik rapor yaşanan travmayı ispat için yeterlidir.

suç duyurusunda bulunan kadın, eğer tecavüzcü hakkında dava açılırsa, davayı
mümkünse bir avukat veya avukatlar aracılığı ile takip etmelidir.

türkiye'de iç hukuk yolları olumsuz şekilde kapanırsa, mutlaka avrupa insan hakları mahkemesi'ne başvurmalıdır.