bugün

influencer

Herhangi bir platformu ilk fark eden, erkenden oraya yerleşip takipçileri toplayan bireyler oluyor çoğunlukla bu işle meşgul olan insanlar. Çoğunun hiçbir şeye faydası yok, dokunduğu bir şey yok.
iyi içerik üreticileri de var, hak yememek lazım. Yani bu işleri hiç bilmeyen bir kişiye işine nasıl açıkladığınla ilgili biraz bence. Yani instagramda güzel görünen, toplumun estetik algısına uygun, o fotoğraftaki olmak isteyecekleri fotoğraflar paylaşıyorum, dolayısıyla insanlar beni takip ediyor, markalarda insan sayısını fazla görünce alakalı alakasız reklam teklif ediyor demek var; ben ürünü deniyorum, ben bunu okuyorum, ben bunu izliyorum, buraları geziyorum, bunu üretiyorum insanlar da sevip, benim paylaştıklarımla kendilerine bir şey katıyorlar demek var. Yani boş yapacaksanız da kaliteli bakın kardeşim. Boş yapmak var, kendi magazininizi yapmak var.
Çoğunun etik anlayışı yok, sadece para kazanma peşinde. Bir kısmı da beleş ürün için boş mezara girecek halde. Bir şey paylaştığında reklam mı değil mi anlamıyorsanız, kendinizi kandırılmış hissediyorsanız ve şüphe ediyorsanız takip etmeyin, güvenmeyin o kişiye bir zahmet.
Yeni bir reklamcılık anlayışı. Ve bence leş reklam senaryolarından kat be kat iyi bir yöntem. Ama eski kafaları toplayıp, korkunç metinler yazdırıp, tüketicinin samimiyetsizliğiniz gözüne girerken, bu işi yapanlardan samimi kitlesine ulaşmak istiyorsunuz. Buna anca gülünür. Herkese de aynı metini gönderiyorsunuz, bu daha komik. Kapitalizm yavaş yavaş ölecek bunu kabul edin, çünkü sonu yok. Yavaş yavaş şekil değiştirin artık sizde.
Ama günümüzde markalar influencer kavramını anlayamamış bence. Sadece kişi sayısına bakıyorlar ilkel ilkel. Ürününüzün hedef kitlesi kriterlerine sahip -sayıları sallıyorum- 100 bin takipçiye sahip biriyle işbirliği yaparsan 100 bin kişiye ulaşılır, 40 bin kişiye sattırırsın, 1 milyon takipçiye sahip biriyle işbirliği yaparsın 3 bin kişiye sattırırsın. Hem kapitalizm parçasısınız hem işleyişinden haberiniz yok.
influencer Da biraz daha fazla soru sormalı markalara.sadece parayı, ürünü konuşmak yeterli değil. Mesela sağlıklı beslenme üzerinden içerik üretip, kitlenizi bununla kendinize bağlayıp, "organik glikoz şurubu" içeren ketçap reklamı yaparsanız olmuyor. Az soru sorun ya; içinde ne var, nasıl üretilecek, hammadde kaynakları nedir, nasıl elde edildi