bugün

alevilik

Türkiye' deki kimlik siyaseti icerisinde solda en güclü fraksiyondur. Kendilerine türk sunni, kürt sunni ve Karadeniz'liler tarafindan yapilan sayisiz ötekilestirme ve saldiri vardir. Alevilik sunnilik kadar saldirgan degildir, fiziksel olarak saldirmaz, bu gercektir, fakat: aleviler de kendilerinden olmayana "yabanci" derler. Kendi aralarina, karsilarindaki ne kadar egitimli, ateist, bariscil olsa da, almazlar; kendilerine yapilmis saldirilardan ötürü sunni bir aileden gelen birisini, ne kadar temiz karakteri olsa da, almak istemezler. Iclerindeki kin sönmez, ne kadar hosgörüden bahsetseler de. Alevilik sadece bir inanc sistemi degildir, ayni zamanda bir etnisitedir, cünkü alevilik kan ile gecmistir bugüne kadar, inanc ile degil. Alevi olmak istiyorum derseniz, bir ceme katilacaksiniz, evli olacaksiniz, ikrar alacaksiniz, bütün cemdekilerin rizasini alacaksiniz ve ardindan yillardir izlenip degerlendirileceksiniz: yani kamburu yokusa sürmek tabiri caizse. Bugüne kadar kimse alevilige inanc yoluyla gecememistir.
Müslümanlik ve sunnilik saldirgan, katil ve vahsi yapilardir, bunda süphe yok; lakin alevilik ise irkci bir yapidir. Alevilik te kullanilan dost kelimesi sadece kendi kanindan olanlara kullanilir. Sunniler yüzyillardir katliam yapmistir, evet dogrudur; fakat bunun intikamini sucsuz insanlardan almak ve kin gütmek hosgörü degildir sayin aleviler. Biz disaridan kiz aliriz ama disariya kiz vermeyiz, isterse ateist olsun diyeni hicte az degildir aleviler arasindan. Alevi olsun, camurdan olsun: bunu kac defa duydum ve duyacagim artik? " Bu olanlardan sonra biz artik disariya kiz vermeyiz" diyeni hic azimsanacak kadar degildir.
Istersen sosyalist ol, istersen ben alevileri cok seviyorum diye konus, sana dönüp " memleket neresi" diye sorup seni dislayacaklar yine...
Sayin aleviler, ben dünyanin herhangi bir yerinde herhangi bir irkciya gidip buenos dias, good day, Guten tag, Priviet, Nihau veya Musi Musi diye selam versem, o ülkenin irkcisi da benim selamimi aliyor. Yani diyecegim o ki, sadece bana merhabama karsilik merhaba demeniz ile hosgörülü olmuyorsunuz (dikkat ederseniz selam kelimesini bile kullanmadim burada, cünkü ben de kimseye selamun aleyküm demiyorum, bende sevmiyorum selamun aleykümü). Sadece laf ile hosgörülü olunmaz. Dünyadaki her irkci da vardir bu tepki: disariya kapalidir.
Aleviler kendilerine yapilan vahset den sonra onlarca yillardir aralarina sunni kani tasiyani almiyorlar; yezit dölü diye asagiliyorlar.
Fakat isin aci yönü bütün sol medyada, siyasi örgütlerde en güclü fraksiyon olarak "alevilik hosgörüdür, alevilik evrenseliktir" diye propaganda yapiyorlar.
E sen daha kapina gelip " alevi olmak istiyorum" diyen insani ret ediyorsun, kizinla evlenmek isteyen insana "irkimiz bozulmasin" diyorsun, kizini alevi olmayana veren aleviyi "düskün" ilan edip mahallene, evine ve cem'e 7 sene almiyorsun, BU NASIL HOSGÖRÜ????

Alevilerin sorunsuzca cem ibadetini de desteklerim, aleviligin resmi olarak taninmasini da desteklerim, okullarda alevi cocuklarina din dersi altinda sadece alevilik dersi verilmesini de desteklerim, alevi mahallesine ve köyüne camii yapilmasina da karsi cikarim, alevi mahallesinde
ramazanda davul calana da karsi cikarim, alevilere yapilan her türlü fiziksel ve sözlü saldiriya ben müdahele de ederim ve ettim de bugüne kadar; fakat alevilik de diger bütün animist, cok tanrili, tektanrili ve ataya tapan dinler gibi insani insanda ayirmayi amaclayan feodal burjuva yapilar oldugunu gözden kacirmam.
Hosgörülü ve evrensel din yoktur, olmayacaktir da; bütün dinler birbiri ile rekabet eden ve insani insandan ayiran metafizik yapilardir, yobazliktir!
bence farkli dinlere sahip insanlari ayni sinirlar icerisinde yasamaya zorlamak hic dogru degil; madem arada kin var ve bu kin herhangi bir olaydan sonra linc veya ötekilestirmeye dönüsecek; o halde bu soyolojik sinirlari fiziksel sinirlara cevirmek gerekiyor. Ne Trabzonlu yobaz Corum' a adim atmasin (mümkünse Trabzon' dan Trabzonlularin cikisi yasaklansin, Trabzon Trabzon da kalsin), ne de aleviler Istanbul da üniversite ögrencilerine " alevilik dostluktur" diye yalan konusmasin; her cem esnasinda" lanet olsun yezidin tohumuna" demek hosgörülük degil, irkciliktir.