bugün

nintendo

telif hakları konusunda aşırı katı davranan şirket. nintendo 64, nes gibi 20+ yıllık konsolların oyunlarına bile telif hakkı denetimi uyguluyor, emuparadise'taki bütün içeriği kaldırttılar.

bir de şöyle bir olay var: adamın biri nintendo hayranı, çok güzel bir şey düşünmüş, 1-2 ay önce mario battle royale diye internet tarayıcısı tabanlı bir online oyun çıkarmış. evet telif haklarını ihlal etmiş ama kâr amacı gütmemiş ve oyun açılırken mario adı, müziği vb. nintendo'ya aittir demiş: adam iyi niyetli. bizim nintendo da adamla konuşup "fikrini çok beğendim, gel birlikte çalışalım, senin oyununla daha iyi yerlere geliriz" diyip iki üç tane özel nintendo içeriğiyle hayranını mutlu edebilecekken oyunu iki hafta içinde kapattırıyor, adamın emeğini hiçe sayıyor.

bir de nintendo'nun yine japon olan rakibi sega'ya bakalım: adamın biri sonic hayranı. kendi başına çok güzel bir sonic oyunu yapmış, sega da demiş ki "yaptığın oyun çok güzel ama telif haklarını ihlal etmişsin, birlikte çalışırsak oyun gerçek bir sonic oyunu olur ve herkes o oyunu oynayabilir". sonuçta piyasaya hayran yapımı çok güzel bir oyun çıkıyor.

demek istediğim sega, hayranlarının önünü kesmiyor: internette hayran yapımı bir sürü sonic içeriği var. üstelik bu içeriklerin bazıları sega'nın kendi yaptıklarından daha güzel. elbette nintendo'nun telif hakkından dolayı içeriği yasaklama hakkı var ama bu kadar agresif davranmak şık değil, yılların nintendo'suna yakışmıyor.