bugün

elektrokonvulsif terapi

elektro konvulsif terapi kısa adı EKT. sanılanın aksine tek yan etkisinin geçici hafıza boşlukları olduğu bir tedavi yöntemi. şizofrenide etkilidir. psikotik depresyonda da çok etkilidir. ama öyle her önüne gelene yapılmaz. yatan hastalarda, tam donanımlı bir odada gerçekleştirilir. her hastane yapamaz. işlem sırasında hazırda bir ekip bekler. (ters birşey olma riski çok düşüktür ama her ihtimale karşı) hastada ilaç öncelikli tedavi yöntemidir. ama bazen işe yaramaz veya hasta ilaç almaya kesinlikle karşıdır veya yan etkileri tedaviye engel oluyordur. ekt için hastadaki fiziksel rahatsızlıklar varsa gözden geçirilir. ekt kararını tek bir hekim vermez.

ekt yapılmadan önce anestezi uygulanır hasta o anı hatırlamaz, acı çekmez. kas gevşeticiler sayesinde kramp riski en aza indirilir. hamile hastalara uygulanabilir. bebeğe zararı yoktur.

filmlerde gördüğümüz ekt 1800'lü yıllarda uygulanan ekt'dir. ayrıca filme heyecan katması için resmen işkence gibi uygulanır. gerçekte elektrik beyne sadece 1 sn'liğine verilir. öyle zangır zangır bağırtılarak titretilmez hasta.