kübit

kuantum bilgisayarlarının bitti.
aynı anda hem 1,hem de 0 olabilen ihtimal. bu da çok büyük hesapları aynı anda birden farklı şekilde hesaplayabilme olanağı sağlar.
basitçe kübit mantığını ve kuantum bilgisayarlarının mantığını ve normal bilgisayara göre avantajlarını anlatmaya çalılacak olursak şöyledir...

bi sınıfımız olsun, sınıfımızın hocası biz olalım ve 3 tane öğrencimiz olsun. dersliğmizde de iki tane iki kişilik sıramız olsun. bu 3 öğrencimizden ikisi birbirini hiç sevmeyen, nefret eden iki kişi olsun. haliyle birbirini sevmeyen 2 öğrenciyi, birbirine uzak biçimde sıralara yerleştiririz. normal bilgisayara bunun verilerini girersek hızlıca bir yerleşim planı çıkarır. ama dersliğimiz 300 kişilik olursa, sıralarımız 2 kişilik yerine 5 kişilik olursa, öğrenci sayımız da yine 300 kişik olursa ve birbirini sevmeyen çaprazlama 800 ayrı ilişki olursa işler değişir. bu verileri normal bilgisayara girip, herkesi yerleştirmesini istersek yığınla zaman gerekir. bu noktada kuantum bilgisayarlar farkını gösterir.

kuantum bilgisayarlar yani kübitler iki ihtimali birden işlediği için hesaplanması imkansız görelen şeyleri hesaplamak adına bir umut beliriyor. şimdilik meteoroloji alanında daha kesin veriler için ideal gibi. ancak bundan daha fazlası yapılabilir. çok gelişmiş bir kuantum bilgisayarı bundan 5 milyar yıl sonra samanyolu galaksisi ile andromeda galaksisi çarpışınca yıldızların ve gezegenlerin konumlarını doğru tahmin edebilir.
© copyright 2005 - 2026