kemalcilik

kemalizm, bir -izm midir? yoksa, değil midir? tartışılır. ancak bizler, bir kişinin öncülüğünde başlayan ideolojik bir görüş ve düşünceye taraftar olma eylemini; genellikle, o kişinin sonuna eklediğimiz -ist son eki ile betimlemeyi tercih ederiz.

bu nedenle, mustafa kemal'in öncülüğünde gelişen bu ideolojiye; atatürkçülük ya da kemalizm, taraftarlarına ise; atatürkçü veya kemalist diyoruz.

kemalcilik; insanlara, adeta oğlancılık gibi amiyane bir tabiri çağrıştırdığından kullanılması hoş değildir. hele ki, mustafa kemal gibi bir yurtseveri betimlemek için kullanmak, ayıptır.

unutulmamalıdır ki,

topluma mal olmuş, kıymetli insanları ucuz yöntemlerle aşağılama çabası, o toplumun nezdinde rezil olma riskini de beraberinde getirir.
© copyright 2005 - 2026