bugün

the trojan war

guido de columnis tarafından 1287 tarihinde yazılan, truva savaşı ve truva şehrinin tüm detayları kitapta tasvir edilmiştir.
orijinali latince olan kitap 1450 yılında almanca'ya çevrilmiş, tam 8 defa almanca'ya tercüme edilen kitabın son almanca tercümesi 1599 yılında yapılmış ve bu son tercüme edilen hali ile birlikte avrupa'da incil'den sonra en fazla basılan ve satılan kitap olmuştur.
görsel

kitapta truva ile ilgili 300'den fazla resim ve harita var.
görsel
görsel

kitapta truva şehrinin tüm detaylarının anlatıldığını söylemiştik.
burada en önemli ayrıntı truva şehir planıdır.

kitapta truva şehri yapay su yolları ile denize bağlanan bir iç liman olarak tasvir ediliyor. böylece çanakkale boğazı'nın akıntılarından kurtulmak isteyen gemiler için sığınacak bir liman seçeneği sunuyor, zaten truva şehrinin önemi de buradan kaynaklanıyor.

tabi geçen yüzyıllar içinde truva'nın bu yapay su kanalları toprak altında kalmış. ama 2000 yılından sonra yapılan çalışmalar, kazılar ve uydu gözlemleri ile truva şehrinin şöyle bir planı çıkarılmış.
görsel

işte elde edilen bulgular sonrası çıkarılan bu plan, ortaya çıkarıldıktan 700 sene önce yazılmış olan bu kitapta ayrıntılı bir şekilde tasvir edilmiş...