ford focus

hem 1.6 dizel 6 ileri manuel (95hp) hem de 1.5 dizel 6 ileri otomatik (115hp) (bkz: powershift) modelini uzun uzun kullandığım hakkında da bir kaç kelam etmek istediğim araç.özet geçicem.otomatik 1.5 i hakkında yani makyajlı mk3 focuslardan (2016-2017 gibi ) modellerinden bahsedicem.

-karma tüketimi aşırı trafiğe girmezseniz 5lt/100km civarında tutmak mümkün(ben en son 4.8 yakaladım.350 km ortalaması)..trafik artarsa 5.5 lt.lere yaklaşan ort değerler görülebilir.

-istanbul-izmit yolculuğumda yer yer camı aralık sanarak bir kaç kez kapalı camları kapamaya çalıştım.110 üzeri hızlarda cam açıkmış gibi bir rüzgar sesi geliyor.

-el freni güzel tutuyor ancak kullandığım 45bin km'deki aracın ayak freni dozajlamasını (bu araca özel olması ihtimal) hassas ve dengesiz buldum.

-ekonomik kullanımda siz gaza az bastığınız için şanzıman bazen vites düşürmek istemiyor ve aracı yer yer titretebiliyor.

-hızlı virajlarda eğer gaza basarsanız ford'un Dinamik Tork Kontrolü (bkz: torque vectoring control)adını verdiği sistem viraj içindeki tekerleğe hassas frenleme yaparak aracın kafasını viraj içine sokuyor.bu durum örneğin sağa virajda direksiyonu sağa kırdınız ve viraj alıyorsunuz o esnada gaza basarsanız ki eğlencesi burada araç kafasını daha da sağa yani viraj içine alıyor ve bazen direksiyonu biraz sola doğru açarak açıyı azaltmanız gerekiyor.bu sistem yarı kilitli (ya da sınırlı kaymalı) diferansiyellerin çalışma sistemini elektronik olarak taklit ediyor ve bence yapay bir his uyandırıyor.

-virajlara limitte girerseniz de genel olarak aracın kafası tutunmayı seçiyor ve arka kısım az da olsa kayarak kontra vermenizi gerektirebiliyor.genel olarak limit ve hızlı sürüşlerde şasi üzerinde çalışılmış olduğunu hissettiriyor.

-bir çok farklı mk3 focus'ta son hız olarak 207 km/sa görmüştüm (1.6 ve 1.5) ancak bir önceki yokuş aşağı denemede araç 210km/sa hıza ulaştı.güzel yanı bu hızda giderken de aracın saçmalamaması.

-genel itibariyle arabadır.

edit: 1.5 120ps dizel 6 ileri manuel versiyonları da bulunmakta ve istanbul-edirne otobanında 112km/sa ortalama hız ile 4.4 lt/100 km eurodizel tüketimine imza atmaktadır(klima açık ve cruise control'suz).