bugün

entry'ler (115)

ford focus

hem 1.6 dizel 6 ileri manuel (95hp) hem de 1.5 dizel 6 ileri otomatik (115hp) (bkz: powershift) modelini uzun uzun kullandığım hakkında da bir kaç kelam etmek istediğim araç.özet geçicem.otomatik 1.5 i hakkında yani makyajlı mk3 focuslardan (2016-2017 gibi ) modellerinden bahsedicem.

-karma tüketimi aşırı trafiğe girmezseniz 5lt/100km civarında tutmak mümkün(ben en son 4.8 yakaladım.350 km ortalaması)..trafik artarsa 5.5 lt.lere yaklaşan ort değerler görülebilir.

-istanbul-izmit yolculuğumda yer yer camı aralık sanarak bir kaç kez kapalı camları kapamaya çalıştım.110 üzeri hızlarda cam açıkmış gibi bir rüzgar sesi geliyor.

-el freni güzel tutuyor ancak kullandığım 45bin km'deki aracın ayak freni dozajlamasını (bu araca özel olması ihtimal) hassas ve dengesiz buldum.

-ekonomik kullanımda siz gaza az bastığınız için şanzıman bazen vites düşürmek istemiyor ve aracı yer yer titretebiliyor.

-hızlı virajlarda eğer gaza basarsanız ford'un Dinamik Tork Kontrolü (bkz: torque vectoring control)adını verdiği sistem viraj içindeki tekerleğe hassas frenleme yaparak aracın kafasını viraj içine sokuyor.bu durum örneğin sağa virajda direksiyonu sağa kırdınız ve viraj alıyorsunuz o esnada gaza basarsanız ki eğlencesi burada araç kafasını daha da sağa yani viraj içine alıyor ve bazen direksiyonu biraz sola doğru açarak açıyı azaltmanız gerekiyor.bu sistem yarı kilitli (ya da sınırlı kaymalı) diferansiyellerin çalışma sistemini elektronik olarak taklit ediyor ve bence yapay bir his uyandırıyor.

-virajlara limitte girerseniz de genel olarak aracın kafası tutunmayı seçiyor ve arka kısım az da olsa kayarak kontra vermenizi gerektirebiliyor.genel olarak limit ve hızlı sürüşlerde şasi üzerinde çalışılmış olduğunu hissettiriyor.

-bir çok farklı mk3 focus'ta son hız olarak 207 km/sa görmüştüm (1.6 ve 1.5) ancak bir önceki yokuş aşağı denemede araç 210km/sa hıza ulaştı.güzel yanı bu hızda giderken de aracın saçmalamaması.

-genel itibariyle arabadır.

edit: 1.5 120ps dizel 6 ileri manuel versiyonları da bulunmakta ve istanbul-edirne otobanında 112km/sa ortalama hız ile 4.4 lt/100 km eurodizel tüketimine imza atmaktadır(klima açık ve cruise control'suz).

opel insignia grand sport

yol tutuşu iyi olsa da limitte giderken yani araç önden kayarken direksiyonun geribildirimi sıfıra yakın olan sürüş dinamiklerinin bir önceki opel insignia'dan daha kötü olduğunu söyleyebileceğim araç.ön tasarım ve yandan görünüşü de harika bence.

şerit takip sistemi fena çalışmıyor ama yeterince uyanık değil.şeritleri görüp görmediğini ekrandaki yeşil renkli şerit uyarısından anlayabiliyorsunuz.şeritten çıkma eğilimi olduğunda araç direksiyona müdahale ederek sizi şeride sokuyor ancak bir kaç müdahale boyunca direksiyonu tutmaz ya da çevirmez iseniz direksiyon desteği kesiliyor ve ekranda 'direksiyonu tutun'uyarısı yer alıyor.ne yazık ki şertileri okumakta her zaman yeterli olamayan insignia gs sinyalsiz şerit değişimlerinde sizi çıkmak istediğiniz şeride geri sokmaya çalışıyor ve bu pek de eğlenceli değil.tam o esnada sinyal verseniz dahi müdahalede bulunduğu için geç kalmış oluyor şerit değiştirmek isterken kendinizi şeritte tutma asistanıyla inatlaşırken buluyorsunuz.ayrıca sağ sol şeritleri tek tek algılayıp algılamadığını sistem size bildirmiyor tahminim her iki şerit algılandığında yeşil algılama ışığı yandığı yönünde.isterseniz bu özelliği vitesin önündeki düğmeden kapatabiliyorsunuz.

genel anlamda başarılı,bagajı feci büyük ama yakıtı opel klasiği olarak rakiplerinden 0.5-1 lt kadar her koşulda daha fazla.136 hp 6 ileri tork konvertörlü tam otomatik insignia gs motor ve şanzıman olarak bir farklılık bulundurmuyor.

renault talisman

önümüzdeki haftasonu test edeceğim renault'un laguna ve latitude'dan sonraki d segmenti temsilcisi.diğer bir deyişle fransız üreticinin 2016 ve sonrası yeni amiral gemisi.bu arada şubat 2016 itibariyle Türkiye yollarında olucak imiş.

toyota yaris hybrid

makyajlı 2014 modelini test ettiğim,teknolojisi bakımından başarılı bulduğum,diğer konularda benzinli ve dizel yaris'lerin aynısı olan model.park ederken ve dar yerlerden geçerken ki efsane manevra kabiliyeti,virajlarda kolay kolay önden kaymaması,akıllı hybrid sistemi sayesinde gayet az yakması artı yönleri.olumsuz olarak kötü ses yalıtımını,yetersiz kalan ara hızlanma performansını ve biraz fazla bulduğum fiyatını sayabilirim.

toyota yaris

makyajlı 2014 hybrid modelini teknolojisi bakımından başarılı bulduğum,diğer konularda benzinli ve dizel Yaris'lerin aynısı olan model.

genel olarak yeni yaris'ten bahsedicek olursam:park ederken ve dar yerlerden geçerken ki efsane manevra kabiliyeti,virajlarda kolay kolay önden kaymaması,atik çevik boyutları büyüse de hala kısmen minik oluşu artı yönleri.olumsuz olarak kötü ses yalıtımını,yetersiz kalan ara hızlanma performansını(1.33 benzinli multidrive s şanzımanlı modeli) ve direksiyonun yetersiz kalan geribildirimini/hissiyatını sayabilirim.

şurdan bakılabilir: http://arabamuhendisi.blo...e-cvt-test-2014-2015.html

volkswagen transporter

hakkında entry girilmemesine benim de şaşırdığım , gerçek hayatta gördüğü ilgiyi sözlükte bulamayan modeldir.Az daha lüks sayılabilecek modeli Caravelle ile genel itibarıyle aynıdır.

buradan bakılabilir:

mercedes viano

kardeşi vito'yu kullanıp genel hatlarıyla beğendiğim kendisinden daha fazlasını beklediğim araç.

buradan bakılabilir: http://arabamuhendisi.blo...o-viano-22-cdi-dizel.html

mercedes vito

geçenlerde test edip kullanma fırsatı bulduğum genel itibariyle başarılı bulduğum ancak bir mercedes'ten daha fazlasını beklediğim için hayal kırıklığı yaşadığım panelvan/minibüs..

buradan ulaşılabilir: http://arabamuhendisi.blo...o-viano-22-cdi-dizel.html

transporter

volkswagen olanı için:

sol ayak freni

Sol ayak freni genellikle rallilerde kullanılan yararlı bir tekniktir.sağ ayak gaza basarken sol ayakla da frene basılarak icra edilir.faydaları da şöyledir efenim:

-Virajlarda understeer/önden kaymayı azaltmak
-Çekişin olduğu tekerleklerde patinaja bağlı tutunma kayıplarını azaltmak
-Gaz ve fren arasındaki pedal geçiş süresini ortadan kaldırmak

Hem frene hem de gaza aynı anda basmak tabi ki fren balatalarının aşırı ısınmasına ve ömürlerinin erken tüketilmesine sebep olucaktır.bunu da akıldan çıkarmamakta fayda var.

http://arabamuhendisi.blo...foot-brake-technique.html

oversteer

viraj içinde ark tekerleklerin tutunma sınırına ulaşıp artık yanal olarak kaymaya başlaması durumudur.viraj yönünün tersine kontra verilerek bu kayma dengelenir ve araç hizaya sokulur.kaymayı kontra ile yakalamak öyle anlatıldığı kadar kolay değil biraz farkındalık ve deneyim isteyen bir durum.en iyisi refleks olarak omurilik soğanına yerleştirmek.

http://arabamuhendisi.blo...aracn-arkadan-kaymas.html

understeer

understeer viraj içinde doğru direksiyon açısını vermenize rağmen aracın daha geniş bir yarıçapta dönmeye zorlanması ve ön tekerleklerin yol tutuşunun ortadan kalkması durumudur.halk arasında kafadan kopma ya da kafadan kayma olarak bilinir.

hyundai i20

tamamıyle şehiriçine yönelik tasarlanmış çok uzun yollara gelemeyen, koreli abilerin Hyundai Getz'in varisi olarak piyasa sürdükleri B segmenti araç.

şurdan bakılabilir : http://arabamuhendisi.blo...zinli-manuel-makyajl.html

fiat linea

kendini ispatlayan multijet motoru dışında pek bi numarası olmayan,şirketlerce ve araç kiralama filolarınca rağbet gören,dahası ülkemizde fiyat/performans (!) aracı olabilen bi modeldir..

http://arabamuhendisi.blo...sic-13-multijet-test.html

tüvtürk istasyonlarında çok karşılaşılan sorunlar

son zamanlarda en çok karşılaşılan sorunların başında da 'koltuk sayısı' geliyor. araçtaki koltuk sayısı(emniyet kemeriyle beraber)ruhsattakini tutmaz ise muayeneden ağır kusurlu olarak kalıyor ve bunu düzelttirene kadar da geçemiyorsunuz.

http://arabamuhendisi.blo...k-koltuk-says-sorunu.html

tüvtürk

son zamanlarda ruhsattaki koltuk sayısı ile araçtakinin birbirini tutmamasını ağır kusur sayarak muayene tekrarına çağırmasıyla adından söz ettirmektedir.ki bir ay içinde bunu düzeltip tekrar muayeneye girmeniz gerekiyor.

http://arabamuhendisi.blo...k-koltuk-says-sorunu.html

toyota corolla

toyota denince akla gelendir.

http://arabamuhendisi.blo...ota-corolla-liftback.html

gabriel garcia marquez

yalan yok.. 'yüzyıllık yalnızlık' adlı kitabından başka kitabını okumadım.ama ne bileyim öldüğünü duyunca hafiften bi hüzünlendim içten içe..hiç görmediğim tanımadığım aynı coğrafyada bile yaşamadığım bi insanla bi kitap vesilesiyle ortak bi an yaşamış gibiyim.yani demem o ki aslında tanıyıp bildiğim bi insanmış gibi hissettirdi ölüm haberi bana.insanların yazdığı gibi yüzyıllar sürecek yalnızlığımız başladı mı..yoksa yüzyıllar mı var yalnızlığa.

erkekleri sinir eden kadın davranışları

eziklik psikolojisi içinde saldırmaları.

arabaya veren kızlar

umarım yol veriyodur.