bugün

irade

Nefse, keyfiyete veya bunların gibi haz/merak/tatmin duygularına ket vurmak, kontrol altına almaya çalışmak. istemediğiniz fakat duygularınızın(psikolojik bağımlıklar) veya bünyenizin(fiziksel bağımlılıklar) kendini sürüklediği bir eyleme/davranışa ambargo uygulamak. Bir nevi bünyeye ve psikolojiye meydan okuma durumu. tabi bu meydan okuma sırasında en büyük yardımcımız düşmanımızla aynı; yani bünye ve psikoloji.

Mesela sigarayı bırakmak kimyadan önce irade gerektirir. Çünkü beyin her istediğinde, elin her sigara paketine gittiğinde vücut hareketlerini dizginleyen iradedir. Sizi mutsuz edecek Stalklar yapmamızı engelleyen iradedir, sağlıksız fakat çok beğendiğimizde besinlerden uzak durmamızı sağlayan iradedir.

insan iradesine sahip çıkarsa eğer ne stalk yapar, ne sağlıksız beslenir, ne sigara içer, ne saman alevi sinirinden canı yanar. Tabi tercih/istek sınırları dahilinde çünkü mesela sigara içmeyi tercih eden birisinin sigara bırakamamasındaki neden irade eksikliği değil, sigara içmemek için kendisinde neden bulmaması veya her şeyi kabul edip sıkıntılarını göze almasıdır. Tabi iradeyi kullanmayı istememe durumu bazı zamanlarda tercih meselesi gibi gösterilebilir çünkü insan o eylemi(sigarayı bırakmak mesela) yapmaya gücünün yetmeyeceğini düşünebilir, oysaki insan beyninin gücü sandığından çok daha fazladır.