bugün

mesai saatleri

yanlış bir uygulama sonucu büyük iş kaybına neden olan saatlerdir. yıllardır anlamamaışımdır devlet daireleri neden cumartesi pazar kapalı? devlet kendi çalışma planını düzenleyemiyor mu?

aslında çok basit bir düzeltme ile hem işsiz açığını kapayacak hem de tam verim alarak çalışma sağlayacak sistem bulunabilir. şöyle ki:

çalışanlardan iki grup oluşturulur. birinin mesaisi saat 7.30 da başlar 14,30 da biter diğerinin saat 12,30 da başlar 19,30 da biter. aradaki kesişen iki saat sağlıklı bir iş devri içindir.

haftasonu tatilinin özel şirketlerin çoğunda 1 güne indiğini düşünerek devlet mesai sisteminde de bu uygulama örnek alınabilir. zaten mesai saatleri hafifleştirilen memurun izin ihtiyacı azalacaktır.

bu şekil üzerine oturtulacak bir deiğer olay ise öğlen grubunun cumartsi sabah grubunun da pazar günü 10.00-17.00 çalışması ile de devlet kurumları boş durmaktan kurtulacaktır.

bu şekilde hem devlet dairelerindeki yığılma önlenecek, hem işler hızlanacak hem de işe alınacak yeni memurlarla işsizlik oranı sıfıra yakın bir hale gelecektir.

bu mesai sistemi ugulanması durumunda bayram tatillerini 9 gün yapmak normaldir ama zaten yılın yarısını tatilde geçiren topluma 9 gün tatil tembellikten başka bir şey kazandırmaz.