bugün

viyana

Yaklaşık 80-100 bin Türkün yaşadığı şehirdir. Bunların çoğu Viyana'nin 10. bölgesinde (Favoriten) yaşar. Oradaki esnafların çoğu da bu yüzden türktür. Viyana'ya geldiğinizde bir şey lazım olduğunda ilk buraya gelebilirsiniz. 10. bölgede o kadar çok türk vardır ki, bazı okul sınıflarına öğretmenler hatta "selamın aleyküm" diyerek girerler.

Viyana'nın 20. böglesinden ve 15. bölgesinden geceleri uzak durulmalıdır, it kopuk çoktur. Hele 20. bölgesinde Viyana'nın en varoş insanları yaşar (örnek: çeçenler). Burada taciz olayları çok olur. Metro istasyonlarının tuvaletlerine kesinlikle girilmemelidir, hele "Praterstern" denilen tren/metro istasyonunda akşam saatlerinde kızlar bulunmamalıdırlar, iki kişi olsalar bile. Başınıza bir şey gelecek olursa Avustruya insanı yardımınıza koşmaz, haberiniz olsun. Varsa belki türkler gelirler.

Müzeleri müthiştir! Albertina adında sanat müzesi vardır, geze geze doyamazsın, bitiremezsin. "Naturhistorisches Museum" adında müze var, dinozorları sergilerler burda mesela.

Alışveriş için genelde alışveriş sokakları tercih edilir, misal:
- Mariahilfer Straße
- Kärntner Straße (lüks giyim için, Apple mağazası da oradadır)
- Reumannplatz

veya AVM'ler, misal:
- Donauzentrum
- SCS

Ucuz lüks giyim alışveriş bölgesi vardır Viyana'nın dışında, adı "Parndorf". Havalimanına yakındır. Burada mesela 60 Euro'ya burberry gömlek bulabilirsiniz.

Avusturya mutfağını tatmak için "Plachutta" restoranını tercih edebilirsiniz. "Heuriger" denilen mekanlar da var, fakat burada genellikle domuz eti servis edilir. Makarna veya pizza tarzı yiyecekler için "Vapiano" tercih edilir. Kahve falan içmek isterseniz allah aşkına Starbucks'a falan gitmeyin. Viyana'nın birçok geleneksel cafesi vardır. Türk restoranları da mevcuttur, "kent", "liman" gibi mesela. "Türkis" diye restoran zinciri de vardır, fakat bunlar PKK'yi destekliyorlar, bu yüzden türkler bunların mekanlarına uğramazlar.

"Etsan" ve "Aycan" adında Türk market zincirleri vardır. Etsan hatta yerli market zincirleriyle yarışan bir markadır, et ürünleriyle alakalı fabrikaları bile vardır.

Serelerce burada yaşamışlığım var. Sorusu olan mesaj atabilir.