bugün
- kapatıcı kullanılmayan gün8
- arkadaşlar ben neden sallanmadım8
- 195 cm geniş omuzlu hayvan gibi herif6
- anın görüntüsü20
- yazarların güncel flört listesi5
- fatma betül sayan kaya41
- dünyanın en ucuz benzini türkiye de7
- the merich5
- güldürülmesi kolay biri olmak4
- tekerlek toplayan cocuk18
- yazarların başarılı olduğu konular8
- silvermistin boydan fotoğrafı3
- saklama kabında sarma yapıp getiren oğlan2
- pazar günü saat 17 00 ten sonra nereye gidilir6
- türklerin başarılı olduğu konular9
- net olmayan erkek2
- hamsili cilt kremi9
- anti christ4
- allah4
- allah çok güçlüdür2
- 60 kilo üzeri kızlar sözlükten çıksın9
- iran2
- mesajlaşırken btw yazmak5
- tevratta anlatılan ensest ilişki13
- yazarların sıkıldıklarında yaptıkları şeyler5
- kürtlerin başarılı olduğu konular7
- memesiz kadın3
- deniz2
- keşke yunan galip gelseydi diyen adamı savunmak2
- italyanların başarılı olduğu konular5
- kurbağa 6 yuro2
- emekli olup marmarise yerleşen brit granny2
- akp seçmeni12
- hasan mutlucan3
- s'i l v'e r m'i s t'in mutfağına konuk olmak7
- bekir bozdağ4
- kadir mısıridis2
- yemek yapmayı bilen yazarlar bakabilir mi7
- gabarda petrol çıktıysa benzin neden pahalı2
- ellerim bos gonlum hos neyin kafasını yaşıyor4
- 4 ekim 2026 azerbaycan litvanya maçı4
- cennet2
- google hizmetlerini kullanan yahudi sevici vex4
- memeli erkek2
- arapların iyi olduğu konular4
- cennetin doğusu2
- ispanyolların başarılı olduğu konular4
- kalbini isa mesih'e karşı nefretle doldurmak2
- tavuk şiş4
- sözlüğün sessiz olduğu saatler2
bir hareketli görüntüde saniyede geçen kare sayısını ifade eden ingilizce harfler.(Frames per seconds) insan gözü saniyede 12 kareden sonrasını (12 Fps) hareketli görüntü olarak algılıyor. Sessiz sinema dönemindeki filmlerin çoğu saniyede 16 kare (16 fps) kabul edilse de 12-40 kare arasında çekilmiş. 1920'lerin ortalarından sonra standart olarak saniyede 24 karede (24 fps) karar kılmışlar.
işin ilginç yanı bu standart ortaya konulmuş fakat "8 mm" filmlerin kare sayısı amatör format olduğundan olsa gerek 24 karenin çok altında kalmış.(ilk önce saniyede 16 kare imiş, sonra 18 kare yapmışlar.)
Derken elektronik görüntü yakalama aygıtları çıkmış. Onların standardı da 25 veya 30 kareden başlamış, şimdi saniyede trilyonlarca kareden bahsediliyor.
Ancak bence bu işe standart konması yanlış olmuş. Çünkü saniyede geçen kare sayısı arttıkça keskinlik/kontrast artıyor. Enstantane değeri de yükseldiği için ışığa ihtiyaç daha da çoğalıyor. Belki bunun için fotoğraf çekerken küçük bir flaş yeterken, film çekerken büyük ışık sistemleri kurmak gerekiyor. Ve tüm bir filmi saniyede 24-25 kare ile çekiyorlar. Halbuki 15-16 kare çekseler az ışıkla bile daha güzel sonuçlar elde edecekler.* Nasıl olsa insan gözü 12 kareden yukarısını hareketli olarak algılıyor. Çok hızlı konular (yol alan araçlar, koşan hayvanlar/insanlar...vs) dışında standart kare sayısının altında çekim yapılmasının bence bir mahsuru yok. Ben mesela saniyede 15 kareye dönüştürdüğüm bir filmde bu farkı pek hissetmiyorum. Önemli olan saniyedeki kare sayısından çok bit oranı değil mi? (bkz: 144p/#39418110) Neyse derin konular bunlar. Ama dediğim gibi bir filmin standart kare sayısı ile çekilmesi, hele hele saniyede yüksek kare sayıları ile çekilmesi, hareketli bir konu yoksa gerçekten saçma geliyor bana.
*https://www.youtube.com/w...h?v=QzeJToNoVBA&t=38s
işin ilginç yanı bu standart ortaya konulmuş fakat "8 mm" filmlerin kare sayısı amatör format olduğundan olsa gerek 24 karenin çok altında kalmış.(ilk önce saniyede 16 kare imiş, sonra 18 kare yapmışlar.)
Derken elektronik görüntü yakalama aygıtları çıkmış. Onların standardı da 25 veya 30 kareden başlamış, şimdi saniyede trilyonlarca kareden bahsediliyor.
Ancak bence bu işe standart konması yanlış olmuş. Çünkü saniyede geçen kare sayısı arttıkça keskinlik/kontrast artıyor. Enstantane değeri de yükseldiği için ışığa ihtiyaç daha da çoğalıyor. Belki bunun için fotoğraf çekerken küçük bir flaş yeterken, film çekerken büyük ışık sistemleri kurmak gerekiyor. Ve tüm bir filmi saniyede 24-25 kare ile çekiyorlar. Halbuki 15-16 kare çekseler az ışıkla bile daha güzel sonuçlar elde edecekler.* Nasıl olsa insan gözü 12 kareden yukarısını hareketli olarak algılıyor. Çok hızlı konular (yol alan araçlar, koşan hayvanlar/insanlar...vs) dışında standart kare sayısının altında çekim yapılmasının bence bir mahsuru yok. Ben mesela saniyede 15 kareye dönüştürdüğüm bir filmde bu farkı pek hissetmiyorum. Önemli olan saniyedeki kare sayısından çok bit oranı değil mi? (bkz: 144p/#39418110) Neyse derin konular bunlar. Ama dediğim gibi bir filmin standart kare sayısı ile çekilmesi, hele hele saniyede yüksek kare sayıları ile çekilmesi, hareketli bir konu yoksa gerçekten saçma geliyor bana.
*https://www.youtube.com/w...h?v=QzeJToNoVBA&t=38s
Gündemdeki Haberler