bugün

kast

bir toplumu oluşturan tüm bireyleri, ırklarına, renklerine, lehçelerine, dinlerine, kültürlerine, mesleklerine, sosyal statülerine göre en soylusundan toplumun en aşağı kademesindekine kadar toplumsal sınıflara ayıran bir piramit oluşturarak halkı kategorize etmek suretiyle kastlara ayırma ve ekonomi, insani hak ve özgürlükleri, adalet ve daha bir çok yönetimin belirlediği toplum için hayati önem taşıyan unsurlarda kastlara göre muamelenin geçerli olduğu durum.
kast sistemi toplum için öyle ayırıcıdır ki bir alt grupta bulunan kasta bağlı bir birey bir üst gruptaki ile evlenemez ya da bir üst gruptaki bireyin işlediği aynı suçu bir alt gruptan bir birey işlese aynı cezaya çarptırılmaz ve dahi asillerin oluşturduğu kastın en zirvesinde bulunan sınıf aynı suçu işlese belki cezai müeyyide bile uygulanmaz.
en belirgin olarak hindistan'da görülen kast sistemi toplum için en bağlayıcı uyulması gereken kuraldır. aynı zamanda yasalar da kast sistemine göre hazırlanılmıştır.
son yıllarda hindistan yönetimi kast sisteminin hafifletildiği hatta kaldırılmaya çalışıldığı hususunda açıklamalar yapsa da toplum içerisinde kast sistemi aktif olarak yerini hala korumaktadır. kast sisteminde piramidin en altında bulunan sınıflar bile kast sistemine oldukça sadık bir tavır sergilemektedir. bu durumun sebebi ise yıllar yılı biat ettikleri kast sisteminin artık bir kültür ve gelenek haline gelmiş olması ve pek tabi hindu inancına göre reankarnasyonla yeni hayatın da daha soylu bir sınıfta var olacağı gerekçesi ile bu durumu kabullenmiş durumdadırlar. bu sebeple kasta bağlı insan doğasına aykırı bu sistemde yer alan toplumsal sınıflar arasında iç savaşa varan çatışma ve isyanlar doğmaz.