bugün

2018 ekonomik krizi

daha önce de söylemistik ama 2 kurusluk maasiyla trolluk yapanlarin dikkate alinmamasi gereken, her gecen gun daha da hissedilen krizdir. biz battaniye ekonomisine sahip oldugumuzdan haci hocayla, istiklal marsi ile herseyin ustunu guzelce örtmekteyiz, olan biten bundan ibarettir.

söyle maddeler halinde siralayalim:
- ticaret yaparak batiyoruz: ocak ve subat ayi ithalat ve ihracat verilerine baktigimizda ihracatta %3.3 artis yakalarken, ithalatta %24.5 artis oldugunu göruyoruz. herhalde bu ticari zeka kayserililer'de bile yoktur.

- dolarin artmasi ile "hadi belki ihracatcilar zenginlesir." diyoruz, yukaridaki maddeye bakacak olursak bu zaten mumkun gözukmuyor. ancak buna ek olarak ihracatcimiz da yabancilardan olusuyor. ya sirketler dogrudan yabanci, ya da ihracat yapan sirketlerin ortaklarinin buyuk bölumu yabanci. yani adamlar bize sattigi mallarin parasini bu ulkede istihdam saglamak icin yatirima harcamiyorlar, kazanclarini yurtdisina kaciriyorlar. bu da demek oluyor ki biz birakin ticareti, komisyonculuk bile yapamiyoruz, cunku elimize kalan bir komisyon yok*.

- sonra yine bakiyoruz: gida icecek tutun ihracatimizda %12.1 artis yakalamisiz, ne guzel diye seviniyorsunuz degil mi, ama yine bu ayni mallardaki ithalat artisi %69.7! tam anlamiyla mukemmel ehonomi!

- haa bu arada ihracatimiz hic mi artmiyor diye uzulmeyin, ada ulke ekonomileri ile olan ihracat rakamlarimizi arastirin. ada ulkelerine %1500-2000-2500 ihracat artisi var. bunlar hayali rakamlar degil! **

- turkiye'nin bu sene cari acik finansmani dahil bulmasi gereken dolar miktari 236 milyar dolar. peki yurtdisi pozisyon acigimiz nedir? yurtdisi pozisyon acigi demek sahip oldugumuz döviz ile borcumuz olan döviz miktari arasindaki fark demek. bu miktar da 481 milyar dolar. bu da tabii ki enflasyonist baski, kur/faiz baskisi demek. sonra neden dolar artiyor diye dusunmeyin yani *

- butun bunlar olurken nerede duracagimiz belli olmayan bir operasyon furyasi tutturduk gidiyor. terörle mucadele sonuna kadar desteklenmelidir, fakat bu operasyonlarin siyasi hedefleri hala aciklanmamak ile birlikte, membic'e de girecegiz, onu da yapacagiz, bunu da yapacagiz deniliyor. iyi hos da bir baska ulkede binlerce asker bulundurmanin/atilan mermilerin, bombalarin bu ulkeye gunluk/aylik maliyeti kac milyon/milyar dolardir? bu finansman surdurulebilir midir? bu degirmenin suyu nedir? bunlarin hicbiri aciklanmazken meydan meydan miting yapmanin alemi nedir?

- normal bir ekonomide borsa yukselirse dolar duser. niye? yabanci yatirimci geldiginde dolardan para cikar, dolar bozdurur, borsaya girer. böylelikle borsa yukselirse dolar duser. bizde bakiyoruz, vay anam vay. hersey yemyesil, dolar artiyor, euro artiyor, borsa artiyor, enflasyon artiyor, issizlik artiyor, altin artiyor. her sey artiyor. fakat ne hikmetse yalniz faiz yukselmiyor. buradan da anlasiliyor ki basimizdakilerin niyeti isi duzeltmek degil, "biz kendimizi kurtaralim, birileri parayi götursun, vatandas naparsa yapsin!" zihniyetinde takiliyor efendiler.

- faiz niye yukselmiyor, basit, yukselirse ev satamazlar, ekonominin carklari durur. haa diyeceksin ki "e peki bu halde de durmayacak mi o carklar?". duracak, baya da fena duracak hem de. subat ayi konut satisi 95000 adet, bunlarin 27000'i ipotekli konut satisi, hadi simdi hayirli tiraslar.

- son 2 haftada döviz artis orani %5! e peki bu artisin enflasyon uzerinde bir etkisi olmayacak mi? hem de nasil olacak. sen senelik %12 faiz vereceksin ama halkin 2 haftada %5 fakirlesecek. bu dunya'nin turkiye disinda baska herhangi bir ulkesinde olsa meclis, saray kalmaz. ama ne hikmetse bizde hala kriz yok.

- bu döviz artislariyla, enflasyonist, kur/faiz baskisi ile enflasyon %14 oldu, faiz %12 ve artmiyor, yukarida sayilan sebeplerden öturu artmamasi icin ellerinden geleni yapiyorlar. enflasyon faizden yuksek suregeliyor. ee o zaman sorarim "kim parasini faize yatiracak?". bu kosullar altinda dövizden cikis olmaz, elinde 3-5 kurus dövizi olan vatandas parasini dövizde tutmaya, ilk firsatta da daha fazla döviz almaya devam eder. döviz fiyatlari artar. böylelikle devaluasyon olur, gittikce de derinlesir. devaluasyon enflasyonu körukler, ki körukluyor da zaten, ee ustune biz de faiz arttirmayinca kisir bir döngunun icine girip her gun daha da fakirlesiyoruz.

- peki biz neden bu sarmaldan kurtulmuyoruz. belki de sebebi bizi yönetenlerin aslinda dedikleri gibi yerli ve milli olmamasi? *. bizimkiler merkez bankasindaki altin rezervi dahil 25-30 milyar dolarlik gucleri ile oraya buraya bagirarak cagirarak ekonomi yönetebileceklerini saniyorlar. ama yazinin basinda da belirttgimiz gibi bizim ihtiyacimiz olan rakamlar 200/400 milyar dolar civarlarinda. elinizdeki bu rezervle dunya'daki ekonomik kosullar aleyhinize dönerse 1-2 ay sonra memurunuza maas ödeyemecek duruma dusersiniz, ama bunun duyulmasini da istemiyorlar.

peki hani olmaz da oldu diyelim, bu gidisati duzeltmek istediler:
- motor uretemememizin nedeni
- tarimin cökme noktasina gelmesi

haaa yok bunlar gibi önlemler almamakta diretecegiz derseniz de bu sekilde kendini yakmak isteyen vatandaslarinizin sayisindaki artisi hep beraber görecegiz.

son olarak da dolar surekli artmaz meraklanmayin, surekli artan bir seyde keriz silkeleyemezsiniz * dolar ve diger döviz paralari dalgali olarak yukselis trendinde olacak gibi görunuyor, ama ben ne bilirim ki, siz yine de tv'de söylenenlere inanin. * korkma, harca, harca ki gercekler ortaya cikmasin, makyaj akmasin!

tabii ki kimse kaynak istemez, hatta buyuk ihtimal bu girdi'yi bile okumaz ama biz gene de birakalim
güncel Önemli Başlıklar