bugün

papa eftim

Papa Eftim, 1884 yılında Yozgat'ın Akdağmadeni'nde doğmuştur. Asıl adı Pavli Karahisarlıoğludur.

Kilise eğitimi alan Eftim, 1912 yılında Diyakos, 1915 yılında ise papaz ve 1918 yılında da Keskin Metropoliti olmuştur. Eftim bu dönemde Fener Rum Ortodoks Patrikhanesine bağlı olarak çalışıyordu. Fakat o, daima kendini şöyle tanıtıyordu:

"Ben Türk dostu Eftim değil; Türk oğlu Türk Eftim'im. Ben her zaman, her yerde Türk olduğumu beyan ettim. Bir yabancı Türk dostu olabilir. Fakat benim gibi, halis bir Türk vatandaşının, yabancı bir Türk dostu gibi gösterilmesi, O'nun milliyetinden şüphe edilmesine delâlet eder ki bundan incinmemek imkânsızdır. Bana Türk demeyip Türk dostu diyenleri hiçbir surette affedemem."

Millî mücadeleyi destekleme kararı alan Papa Eftim, Fener Rum Ortodoks Patrikhanesine karşı yayımladığı beyannamede şöyle diyordu:

"Fener Patrikhanesi, dinî ve ruhani vazifesini ihmal ederek, şanlı Türk milletinin, şanlı biz evlatlarını hilelerle Yunanlı yapmaya kalkışması ve Avrupa'ya böyle göstermesi, Türk milletinin aleyhine şikâyetlerde bulunması, Allah'ın emrine ve hakikatine muhaliftir."

Buna karşı Fener Rum Patrikhanesi "Papa Eftim'e bir tamim göndererek Türk hükümetinin verdiği görevlere kesinlikle uyulmamasını hatırlatmıştır." Eftim bunu dikkate almayarak Sivas Kongresine katılmış ve Mustafa Kemal'le tanışmıştır.

Türk Ortodoks Patrikhanesi, 1921'de alınan bir Bakanlar Kurulu kararıyla ve Mustafa Kemal'in emriyle 1922'de Kayseri'de "Müstakil Rum Patrikhanesi" adıyla kuruldu. Mübadele sonunda cemaatinin çoğu dağılınca Papa Eftim ve ailesi istanbul Karaköy'deki Panayia Kafatiani kilisesine yerleşerek çalışmalarını oradan yürüttü.

Atatürk'e göre, Türk istiklâl Savaşına bir ordu kadar hizmet eden Papa Eftim 1968 yılında vefat etmiştir.

Türk Ortodoks Patrikhanesi 1968-1991 arasında oğlu Turgut Erenerol, 1991-2002 arasında ise diğer oğlu Selçuk Erenerol tarafından yönetilmiştir. 2002'den beri Selçuk Erenerol'un oğlu Paşa Erenerol tarafından yönetilmektedir.

Ümraniye soruşturması sırasında, fener rum patrikhanesi'ne nazaran atatürk'ün türkiye'ye kazandırdığı bu kurum şüpheliler arasına sokulmuştur.

(bkz: sevgi erenerol)