zaza

develetimiz, lincimiz, fişlememiz, yasaklarımız, baskımız, cezaevimiz falan sağolsun sadece değil zazalar, kurmanclar, lazlar, araplar öyle her yerde, bir çırpıda "ben türk değilim" diyemiyor. e bu durumda, şimdi sanırım çok mutlu olmalısınız. ağzınız kulaklarınıza varıyordur eminim. o müthiş şey oldu, ilan edin, "bir arkadaşım.." örneklemelerinden yola çıkın hemen, "zazalar kürt değildir" diyenler var, hem de zaza olup! müthiş.

neyse sayın seyirciler, fazlaca geyik muhabbetine girecek değilim. Konuyla oldukça ilgili olan dersim harekatı için türkiye cumhuriyeti devletinin aldığı tavır şurada: (bkz: dersim isyani/#3079019). Görüldüğü üzere devletin kendisi bölgeyi Kürt olarak nitelemekte. Bu önemli veri karşısında, en büyük iki kürt isyanının önderi Şeyh Said ve Seyid Rıza'nın da Zaza Kürdü olduğunu, bu iki isyana Bingöl, Tunceli, Elazığ, Dicle (Diyarbakır'ın ilçesi) taraflarından çok yoğun katılım olduğunu, isyanın liderlerinin yazışmalarında kendilerine "Kürdistan generali" dediğini de zaten biliyoruz. Bu isyanlardan sonra ismet inöünü tarafından "Kürtçe konuşanlara para cezası.." gibi güzide örneklerle başlayan bir asimilasyon, kimlik aşındırma sürecinin başlatıldığını da okuduk, ettik.

ha ama hala çıkıp "benim zaza bir arkadaşım var abi, adam hiç sevmiyor kürtleri" derseniz, "sen de haklasın kardeşim" derim.