bugün

yeni lise sistemi

sevgili arkadaşlar bildiğiniz üzere ülkemizin eğitim durumu ortada son üniversiteye giriş sınavını düşünecek olursak son yılların en güzel üniversite sınav sistemi hazırlandı ancak bunu taçlandırmak için lise eğitim sistemi de köklü biçimde değişmelidir.

bir çok öğretmen aslında 4 sene de anlatacağı konuları çok rahat 2 senede anlatacağını söylüyor durum böyleyken ve ülkemizin öğrencilerinin en büyük sorunu matematik, türkçe ve yabancı dilken. Bence olması gereken tam olarak şudur:

1. Sene sadece hazırlık olmalıdır. Aynı üniversite gibi ancak tek fark birinci sınıf lise öğrencisi o sene boyunca sadece TEMEL MATEMATiK, TÜRKÇE ve Yabancı Dil Eğitimi almalıdır. Yekta saraçın dediği gibi okuduğunu anlayan yorumlayan bir nesil istiyorsak bunu sadece üniversite sınavında yapmak yeterli değil. Lise de bunun temeli atılması gerekiyor.

Kalan 3 sene ise sadece (Türkçe, Matematik, Edebiyat, Tarih, Coğrafya, Biyoloji, Fizik, Kimya) bu dersler zorunlu ders olmalıdır. Kredi sistemi gelmelidir. Bir öğrenci bir sınıfı geçebilmesi için bir kredi sayısı olmalıdır. Örnek: 40. Bu Zorunlu derslerin toplamı 30 kredi olmalı kalan 10 kredi ise seçmeli derslerden olmalıdır. Bu seçmeli dersler ise (Din Kültürü, Felsefe, Sosyoloji, inkılap tarihi, Fıkıh, Siyer, Hz Muhammedin Hayatı) vb. dersler olmalı.

Bu dediğim şeyden islami kesim rahatsızlık duyabilir. Ancak dinde zorlama yoktur. isteyen öğrenci seçer istemeyen seçmez.
güncel Önemli Başlıklar