bugün

intihar

--spoiler--
intihar eğilimi depresif olmayan hastalarda bile yaygınken, depresyondaysanız bu eğiliminiz her zaman tehlikeli bir belirti olarak dikkate alınmalıdır. en tehlikeli olan intihar dürtülerini belirlemeyi anlamanız önemlidir.

intihar dürtüleriniz konusunda yapabileceğiniz en ciddi hata, bir danışmanla konuşurken bunları anlatmamanızdır. birçok insan, onaylanmama ya da hakkında konuşmanın bile bir girişimi tetikleyebileceği korkusuyla intihar planlarından ya da isteklerinden konuşmaya çekinir. bu bakış açısı yanlıştır. intihar düşüncelerinizi profesyonel bir terapist ile konuşarak büyük oranda rahatlayacaksınız ve onlardan kurtulmak için daha çok şansınız olacak.
eğer gerçekten intihar düşünceleriniz varsa, kendinize bu düşünceleri ciddiye alıp almadığınızı sorun. ölmüş olmayı dilediğiniz zamanlar oldu mu? eğer yanıtınız evet ise, bu isteğiniz aktif mi pasif mi? pasif ölüm isteği, ölmüş olmak isteğinizin var olduğu ancak bunu gerçekleştirecek adımları atmaya istekli olmadığınız demektir. genç bir adam bana, "doktor, her gece yattığımda tanrı'ya beni kanserle uyandırması için dua ediyorum. böylece huzur içinde ölebilirim, ailem de anlayacaktır." demişti.

aktif ölüm isteği daha tehlikelidir. eğer ciddi olarak bir intihar girişimi planlıyorsanız, şunları bilmek önemlidir: bir yöntem düşündünüz mü? bu yöntem nedir? plan yaptınız mı? ne tür hazırlıklar yaptınız? genel bir kural olarak, planlarınız ne kadar somut ve iyi hazırlanmışsa, bir intihar girişiminde bulunmanız da o kadar olasıdır. şimdi, profesyonel yardım alma zamanıdır.**
--spoiler--