bugün

kurtlar vadisi

başarısının temel sebepleri şudur

1- alanında çekilmiş ilk kapsamlı dizidir, bir bireyin hayatından çok tüm mafya alemini ele almıştır özellikle ilk sezon.

2- polat hariç hemen her karakteri gerçekte var olan kişileri temsil ediyordu. bu bakımdan gerçekçi.

3- tek bir düşmanlık üzerinden senaryo yürümüyordu, mesela edho bundan kaybediyor, bağımsız karakter sayisini iyice azalttilar yani sadece Hızır, nevzat, Ünal ve düşman her kimse o bağımsız kişiler, geri kalan herkes ya hizira ya unala ya nevzata bağlı, çatışma sayısı az. vadiyi ele alalım mesela ;

polat : aslan akbey'e nispeten bağlı, onun haricinde kafasına göre takılıyor

Cakir : kagit üzerinde testere'nin himayesinde ama hep testereye zıt gidiyor, bağımsız.

elif : bi tek Ali'ye bağlı, ama ali yok ortada o yüzden bağımsız.

Karahanlı : net bağımsız.

aslan akbey : net bağımsız

doğu Eşrefoğlu : Amerika kadar bağımsız

kilic : en bağımli karakter o, Karahanlı ya full itaat.

testere : bir tek karahanlıya ve kilica bağlı. geri kalan herkese bağımsız.

laz ziya : ağır bağımsız, kafasının dikine gidiyor.

Hüsrev ağa : laz ziya ile aynı eksende gidiyor ama bağımsız.

samuel-nizamettin : karahanliya bagimlilar, geri kalana bagimsizlar ama etliye sutluye dokunmadılar uzunca bir süre.

iplikci : garibim herkese bağımlı.

iplikci ve karahanli haric burada herkes birbirine posta koyabilecek konumda, daha onlarca karakter sayarim böyle dikine giden, bağımsız takılan. emir komuta ne kadar az olursa dizide o kadar çok kapışma olur, vadi de bunu yaptı o kadar çok çatışma vardı ki dizide konuyu bitirmek mümkün olmuyordu, dizi tikanmiyordu ve seviliyordu. edho ise zitlasmalari cok azaltti, masadakiler mafya babasi degil de hizirin adami moduna girdiler, bagimsiz güç sayısı cok azaldı, bu yüzden de sürekli düşman üretiyorlar. halbuki masa içi düşmanlık sayısını 4-5 e çıkarıp karakterleri birbirine denk güçte yapsalar çok daha zevkli olur ama yapmıyorlar.

sanırım halkin talebi de hizir herkesi yensin yönünde olduğundan bu talebe cevap verecek sekilde senaryo hazırlıyorlar.

4- muzikleri cok iyiydi, karadeniz yoresi ağırlıklı çalışmaları hoş olmuştu gerçekten. ozellikle zurna ve tulum acayip etkiliydi izleyici üstünde. tabi bir de iyi türküleri iyi yorumlarla parlattilar o da önemliydi.

5- elif-ali saf aşkı ve ali'nin polat olmasıyla beraber birbirlerine ulaşma imkaninin kalmamasi, sonra bir elif-polat askinin alevlenmesi toplumun sevdiği şeylerden biriydi, başarıda katkısı büyük

6- cok kral raconlari vardı, deli yürek falan karsisinda diz çöküp tövbe ister bu konuda yani.

7- karakterleri iyisiyle kotusuyle gostermeleri, sigara icki kufur konularini tamamen yok saymamalari, kullanilan sokak jargonu izleyiciye o gerçekçiliği verdi.

tum bunlar ekseninde basarili olmamasi zaten imkansizdi, basarili olmakla kalmadi 97 bolumluk kisim turk dizi tarihinin acik ara en iyisi oldu. Hem de gercekten teknoloji eksikliği ve aşırı cekim hatalariyla dolu olmasına ragmen.

o vadi 2003-2005 değil de ayni kadro ayni senaryo ile 2013-2015 arasi cekilseydi, biz de 4 k tvlerde hd yayinlarda falan izleseydik iddia ediyorum narcos got falan yaninda hikaye kalirdi bizim ulke acisindan. persembe gecesi sol frame polat basliklariyla dolar kurtlar vadisi basligina 1 k entry girilir Çarşamba-persembe-cuma tt de 1. #kurtlarvadisi hashtagi olurdu. oyle bir diziydi iste.