bugün

bitcoin dolandırıcılıktır patlayacak

yukarda iktisatçı olduğunu iddia eden arkadaşım para teorisi dersinden yaz okuluyla filan mı geçtin sen?

gördüğüm kadarıyla, "çok yazayım da millet biliyor sansın." mantığıyla bir şeyler yazıp çizmiş, belki kopyala/yapıştır yapmışsın. günahını almayayım.

gel gelelim cevaba.

para, zaten madde olarak değeri olan bir şey değildir. şeklen onu değerli yapan şey satın alma gücüdür. ayrıca merkez bankasının para basma politikası altın'a değil toptan eşya fiyat endeksi (tefe) ve üretici fiyat endeksi (üfe) gibi endekslere bağlı olarak kararlaştırılır. dolayısıyla biz nasıl para basıyoruz yeaa diye efelenmeyin. cüzdanınızdaki para da sonuçta sadece kağıt parçası.

bitcoin kolay kolay patlamaz, neden biliyor musun? reklamı yapılan, desteklenen, insanları satın almaya teşvik eden, kısaca talebi çok olan bir ürün değerlidir. şu an birçok uluslararası firma, bitcoin'i ödeme aracı olarak kabul ediyor. bankalar bile. çünkü borsada anında işlem görüyor. anında nakde çevrilebiliyor. güvenli.

arz&talep ilişkisini yarım yamalak ve eksik anlatmışsın. bak sen şöyle anlatmışsın: "...iyi o zaman herkes para bassın sonra fiyatlar düşer. o yüzden bitcoin patlayacak." yani türkçe meali talep sabitken arz artarsa fiyatlar düşer. açıklaman doğru ama buradaki durumla gram alakası yok.

olan durum ise şu: şu an insanlar amerikada bitcoin tarlaları yaptılar, deli gibi grafik kasıp btc üretmeye çalışıyorlar. ki dönüm dönüm alanlar yetmiyor. bitcoin mantığına göre üretme kolaylığı düşüyor günden güne. belki bundan 1 yıl sonra 1 btc üretebilmek için aylarca bitcoin tarlalarında pc'ler açık kalacak. yani öyle senin benim evimdeki kıytırık bilgisayarlarla bu iş öyle kolay değil artık. "artık" diyorum çünkü gittikçe zorlaşmakta.

yani türkçe meali, arzın artış oranı, talepten daha düşük olduğu için fiyat sürekli artıyor. önüne de geçemiyorsun. kimse piyasaya elindeki tüm bitcoinleri salıp sistemi sıfırlamıyor. çünkü talebi oldukça değeri artan bir şeyi kim neden elinden çıkarmak istesin? haksız mıyım?

bu arada dolar ile bitcoini bir arada tutmayın. bitcoin de dolar gibi sadece bir ödeme biçimi. sadece gücünü devletler veya hükümetlerden değil de bilgisayar sistemleri üzerinden alıyor. o yüzden daha güçlü. serbest dolaşımı mümkün, ayrıca spekülatif söylemlerle borsada aşırı iniş çıkışlara maruz bırakılması bile talebini arttırıyor.

bitcoin sadece insanların mantığını doğru anlaması için dolara göre endekslenmiş fiyat bilgisini paylaşıyor. şunun gibi düşün: 5000 liralık iphone almaya gittin. fiyatını sordun. satış temsilcisi sana: 0.34535 btc dedi. nasıl bir tepki verirsin? direk "yani?" diye sorarsın. bunu onlar da bildiği için, anlama kolaylığı olsun diye bu bilgiyi paylaşıyor.

yalan yok, ilk çıktığı zamanda ben de bir arkadaşın gazıyla 20 tane kadar bitcoin almıştım. tabi öyle yatırımlık değil, maksat gırgır olsun. tl karşılığı olarak en fazla 5 tl vermiştim. sonra da bir boka yaramıyor, hiçbir yer ödeme şekli olarak kabul etmiyor diyerek geri sattım. cidden öyleydi bir zamanlar bitcoin. çok yeni olduğu için kimse kabul etmiyordu güvenemeyip. şöyle düşünün; cebinde 3-5 tane saçma sapan taş var. t-shirt almaya gidiyorsun. satıcı sana 30 lira diyor. 2 tane taş veriyorsun. "al abi, o t-shirt'ün karşılığı 2 taş" diyorsun. dayak manyağı ederler adamı. millet o yüzden kabul etmiyordu yani ödeme aracı olarak.

bankadan paramı çekerken küsüratları çekemediğim için kalan bakiyeye yine btc almıştım. 3 btc filandı, geçmiş zaman yalan olmasın. 7 ay sonra farkettiğimde 1 btc 91 dolardı ve satmıştım bir daha yükselmez sanarak.