bugün

kısa dönem olarak askere gideceklere öğütler

3 senedir ellenmemiş bir başlığa; kısa dönem olarak askerlik yapacak olan çömezlerime, has torunlarıma, piç torunlarıma, ve onların torunlarına altın değerindeki tecrübelerimi 365 kd. dedeleri olarak aktaracağım öğütlerdir. az ama öz yazacağım aç kulağını iyi dinle beni torun;

bölüm bir: acemiye giderken- the rise of the rawness:

- öncelikle bir asker çocuğu olarak kendimi herşeyin en kötüsüne hazırladım. yani giderken içtima diye birşeyin varlığını; acemilikte aynı bölükte 500-600 kişi olacağımızı, hayvan gibi sıra bekleyeceğimi bilerek gittim. o yüzden hiç isyan etmedim. (çok yorulduğumuz akşamlarda yemek öncesinde içtima alınırken biraz sinirlenmiş olduğum zamanlar olabilir ama onu da normal karşılıyoruz artık. ehe.) yani kendinizi her türlü sistemsizliğe, her türlü sıra beklemeye vs. psikolojik olarak hazırlayın.

dünyanın en büyük askeri birliğinde * ilk gittiğimiz günün akşamı aç kaldık mesela. hem de 500 kişi birden. (belki daha fazla) 365 kd ler olarak 3 bölük vardı eğitimde. bir birinci bölüktük ve 560 kişiydik düşünün gerisini.

- forumlarda açılan gruplarda sizinle aynı yere giden insanlardan 4-5 tane bulun whatsapp grubu vb şekillerde hep iletişimde kalın ve beraber gidin eğitim birliğine. o ortama yalnız girip de etrafa boş gözlerle bakmaktan daha iyidir her zaman. sürekli gülüp, eğlenip gırgır yaparak o çileli kayıt aşamasını çok da küfür etmeden atlattık. ki kayıt aşamasını gözünüzde küçültmeyin. sağlık muayenesi ve aşı, giriş kayıt işlemleri, eğitim birliğine yerleştirilmeniz, koğuşlara tasnifiniz vs.. çok uzun ve sancılı bir süreçtir. o yüzden yanınızda önceden tanıdığınız birilerinin olması gayet güzel bişeydir. mesela bizim whatsapp grubu 65 kişiydi. 5 kişi beraber girdik tümenimize ve 2 tanesiyle acemilik boyunca kardeş gibi olduk hala da görüşürüz.

- bölükte daha önce de dediğim gibi 560 kişi olduğumuz icin, sayısı 5-6 civarı olan usta askerler üstünüze gelip devrecilik yapamıyor. Sadece komutanlarin söylediği egitimleri yaptırıyor. Bizde onu da yapmadılar. Her takima bir uzman çavuş verildi ve eğitimlerimizi uzman erbaş konutanlarimiz yaptırdı. Egitimden kastım ise tek er muharebe eğitimi (teorik) ve bol bol uygun adım yürüyüş (pratik) hatta askerliğini zırhlı birliklerde yapanlar gayet iyi bilirler garajlar bölgesi ve acemi siken tepesi'ni *. Ha unutmadan acemilikte hic sürünmedik. Aygır gibi koşmadık. Spor dahi yapmadık.

- acemilikte neşeniz hep yerinde olsun. Unutmayın bir yeri cennete de cehenneme de çeviren insanın kendisidir. Her zorlukta aglayip isyan etmeyin. Yukarida da dedigim gibi organizasyon eksikliginden dolayi ilk gece aç bile kaldık. Daha dogrusu cok cok az yemek yiyebildik ama heryer kantin heryer direniş olduğu icin bi sekilde doyurduk karnımızı. Her zorlukta her sıkıntıda kendini paralayanlar da, gayet neşeli olup icinde bulunduğu durumla taşak gecenler de aynı sıkıntıyı yaşıyor neticede. "Elle olan düğün bayram" sözü en cok askerde geçerli. Bi sıkıntı mi var?! "Ulan benle beraber 560 kişi daha aynı sıkıntıyı yaşıyor siktiret koy götüne." Diyip geçmek psikolojik olarak cok rahatlatiyor insanı.

- alınacaklar listenizi gayet iyi hazırlayıp gidiniz. Evet askerde her türlü ihtiyacınız karsilaniyor ve size veriliyor. Ama ekstra alip getirdiğiniz hersey konforunuzu arttırır. Mesela botlar icin silikon tabanlık. Kisisel bakım ürünleri vs. Evet devlet herseyinizi veriyor ama silikon tabanlik vermiyor. Deodorant kaliteli şampuan vs vermiyor. "Giderken ne alalım?" diye merak edenler internetten bulabilir bununla ilgili binlerce makale var. Ama askeri malzemeciye gidip de "askere gidecem ne alayım?!" Demeyin. Gerekli gereksiz herşeyi satıp para kazanmak ister esnaf adam.

- acemilik boyunca sabah 5.30 da kalkacaksın. Aksam yemeginden sonra serbest bırakılacaksın. (Gece egitimi vs. Yoksa. Ben hic katilmadim gece egitimine nasil olur bimiyorum.) 9 da yat içtiması alınacak. Zaten çoğu zaman yorgunluktan ictimayi bile göremeden uyuyakalacaksın.

- imkanin varsa ekstra vitamin falan kullan ama askere kışın gideceksen mutlaka hasta olacaksin. Bizim koguslar 30 kişilikti. Ve bi kisi hasta oldu mu herkes olurdu bu bir kuraldır. Hasta olacagini hissettiğin anda nobetci amire soyle acile göndersin. Adını unuttuğum bir igne yapiyolar ve sabah mermi gibi uyanıyosun. Ayrıca komutanlarınız sağlığınızı sizden daha cok dusunuyor. Cunku herhangi birinize birsey oldugu zaman hesap vermek zorunda kalabiliyorlar. Ayrica unutmayın henüz yemin etmediniz ve asker değilsiniz.

- kullanma diyenlere dinleme. En az 3 gun dağıtım izni kullan. Sebebini ikinci bölümde anlatacağım.

- ve son olarak "ulan nasılsa acemi birliğinde herkes kısa dönem güzel ortam olur herkes üniversite mezunu olur ehehehe -_-" şeklinde bir düşüncen varsa kemal kilicdaroglu gibi "derhal burayı terket!!!11!" Nidaları ile kafandan at. Hayatımda görmediğim kadar öküzü acemi birliginde gördüm ben. Evet cok kaliteli insanlarla da tanıştım ama aşırı öküz tipler de mevcuttu. Soyle düşün 23 günlük acemilik süresince 15 kişinin üzerine yürüdüm ve 5 tanesini elimden zor aldılar. Ve acemi birligi biter.

Chapter twooo: usta birliği - the dark side of the army.

- evet sevgili torunum tombalağım. Acemiligi bitirdik negadder kolayimiş gördün mü? Sıra geldi usta birliğine. Zaten artık birliklere ayni yerden asker gittigi icin acemi birliğinde seninle ayni yere düşen bi kac kişi bulup kaynaşmış oldun bile kısacası cok yabancılık cekmeyeceksin. Onun rahatlığı cok guzel bişey. Mesela biz acemi birliginden 26 kişi ayni yere gitmistik. Ve mevcudumuz bizimle birlikte 60 kişi oldu. Kısaca acemilikte usta birligine beraber gidecegin insanı bulup tanışıp kaynasmaya çalış. O da ayni arayista olacagi icin 20 yildir görmediğin emmini görmüş kadar mutlu olacaksınız tanıştığınızda.

- herkes bir sekilde işe yarar. Yani sunu demek istiyorum. Askerde bir avuc yerde bir avuç insan seklinde de askerlik yapabilirsin, essek kadar büyük bir yerde essek kadar kazan mevcudu ile de. Ama sunu unutma herkesin herkese bir yerde isi düşer. Neticede nizamiyeden girdiğin andan itibaren birbirinizden başka kimseniz yok. Bu yalakalık yapın anlamına gelmiyor tabii ki. Orada yapmacık hareket hemen anlaşılır. Insan 7/24 rol yapamaz. Ve oradaki insanlarla 24 saat birliktesin. Yani en azindan guleryuzlu ol.

- artık acemilikte değiliz. Etrafınızdaki herkes üni mezunu kısa dönem değil. Vanın köyünden gelmis okuma yazma bilmeyen adam alt ranzanda yatıyor. 8 sene cezası onanmış façalı torbacı yan koğuşta. Intihara meyilli evli bir adam nöbet tutuyor 3 nolu kulübede. Velhasıl kelam milyon cesit insan ile aynı ortamdasin artık. Uzun dönemler seni çekmeyecek. Ulan bu adam 6 ay yapıyo biz 1 sene yapiyoruz diyecek. Eger sayınız az ise kısa dönemleri ezmeye çalışacak belki. Sayınız fazla ise içine atacak. Tabii ki bu ilk gittiginiz zaman icin geçerli. Insan cok kisa surede ayird ediyor karşısındakinin adam olup olmadığını. Ve güzel birkac muhabbetten sonra, birer sigara alışverişinden sonra o kiskancliklar cekememezlikler bitiyor. Hani diyorlar ya askerde kimseye sigara verme sakla sigaranı diye. Verin abicim. Bugün bir dal sigara esirgersen insanlardan yarin "ver la bi dal cigara * " diyecek yüzün olmaz. Ama tabii ki bunu aliskanlik haline getirenlere de göz actirmayin. Salça tipleri çözmenin bir cok yolu var. O da senin insan sarrafligina kalmış. Yani kisaca insanlara samimi ve guleryuzlu yaklaşırsan karşılığını alırsın. Şafağın cok sıkıştırdığı sinirlerimin gergin olduğu birgün van'lı bir kardesimin gelip "hoca neyin var? var mı birlik olmamız gereken bi durum?" Dediğinde anladım bunu. Gercekten güzel bir mutluluk.

- gelelim en cok merakk edilen konulardan birine. - devrecilik -

Öncelikle - sıracılık - kavramına deginmek istiyorum. Siracilik tamamen "zamaninda biz yaptık şimdi siz yapacaksiniz" mantigidir. Genelde cok nüfuslu birliklerde görülür. Ve genel olarak mıntıka ile alakalıdır. Yani çevre temizliği ile. Biz çok temizledik sıra sizde durumu vardir. Ben fazla yaşamadım desem yeridir. Benden 1 ay once de gelen 5 ay önce de gelen mıntıka yapıyordu. Bunun sebebi de mıntıkada bölgesel paylaşımdı. Gazino, alt koridor, üst koridor, merdiven, tuvalet, ic çöp, dış çöp vs... mıntıkası sabit olanlar haricinde herkes sırayla heryeri temizlerdi hafta hafta. Sonra haftalik olarak değişirdi falan filan. Bu tamamen gideceğiniz birliğin sistemiyle alakali bir durumdur.

Gelelim devrecilige. Devrecilik pisliktir. Rezilliktir. Üst devren gelir yatağımı yap der. Mecbur yapacaksin. Botlarimi boya der. Gazinoda en arkada oturursun falan filan. Ya yapacaksin ya kavga edeceksin. Eğer askerliği ceza almadan bitirdiysem gittiğim birlikte devrecilik olmaması en büyük sebeplerinden biridir. Genellikle az nüfuslu birliklerde görülür. Ve komutanlarla cok alakalıdır. Kimi komutan icten ice desteklerden kimisi devrecilik yaptirtmaz.

- nöbet. askerliğin farzlarindan biridir. Askere giden her türk genci bir kere de olsa tutar. Nöbet tutmak icin ilk şart asker olmaktır. ehe. ikinci şart ise atış yapmış olmaktir. Kimisi (genelde jandarmalar) acemi birliğinde atış yapmış olarak gider usta birligine. Kimisi de atış yapmaz. (Ben atış yapmayan tayfadandım) Atış yapıp da gidenler haliyle hemen nobete başlarken atis yapmamış olanlar atış organizasyonu gerceklesene kadar nobet tutmaz. Ufak ufak mıntıka temizliği ile yavaştan oryante olur ortama.

Askerligin farzlarindan olan bu nöbet olayı genelde 2 saat tutulur. Askerlik yaptığın yere göre ya dolu ya da boş silahla tutarsın. Mesela biz bos şarjörle tutardık. Dolu sarjorler celik yeleğin şarjör cebinde olurdu. "Yaaa saldırı olsa nası doluyu takicaz bi ton vakit kaybi yeeaa sacmalik bullshit" diyen salaklardan olmayın. Öyle bir durumda zaten mevzide olacaksın ve dolu şarjöru takma suresi -heyecanlanıp siki çarşafa dolamazsan - yaklasik 3 saniye sürmektedir.

Evet nobet 2 saat tutuluyor dedik. Hava -15 denn soğuk oldugunda 15 dakikaya düşüyor nöbetler. Ama ben -31 santigrat dereceyi gördüğüm bir ilimizde yapmama rağmen nöbetler yine 2 saat tutuluyordu. "Ulan tırrek hani 15 dakikaydi lan?!" Bizim nöbet kulubelerinde ısıtıcı vardı anacım. Ehehe.

"Nöbet kutsaldir arkadaslar nobetimizi düzgün tutalım." Cümlesini komutanlardan sıklıkla duyacaksın. Ve bunu kulak ardı etme. Hangi komutanin ne sıklıkla devriye attığını nelere dikkat ettigini öğrenene kadar da nöbetleri düzgün tut. Cok ayrıntıya girmiyorum zaten öğreneceksin. Ayrica ben hep suna inandım. Olacak olan olay 1 kere olur doguda iç guvenlik bölgesinde değilsen. Yani tuttuğun o silaha, taktığın o kompozite, celik yeleğe ya da atış kabiliyetine ya 1 kere ihtiyacın olur. Ya da hic olmaz. O 1 kere ihtiyac duydugun anda da malzemen ihtiyacina cevap vermelidir. O yüzden silahına iyi bak. Surekli temizliğini yap. "Yeaaa atis yapmiyoz mermi sikmiyoz ne bu silah temizliyoz surekli amqq" diyen gevşeklere kulak asma. O 1 seferlik ihtiyac aninda tutukluk yapan tüfek hayatina mal olabilir. Fiili taaruz duruminda senin ve arkadaslarinin hayatini o tuttugun silah kurtaracak bunu unutma. Olmaz deme, usta birligimin ilk haftasında kayseride carsiya cikan askerlerin sehit oldugu haberini aldik ve yasa boğulduk desem yeridir. Bu olaylar kayseriye kadar sicradiysa bu isin ankarasi, istanbulu, izmiri yoktur. Silahına iyi bak, nöbetini düzgün tut! 2 saat boyunca caprazda bekle demiyoz kimse sana. Ama silahın kolay ulasacagin yerde dursun. Celik yelegini 1 saniye icinde giyabiliyorsan cikarip yanina koy. Basligini 1 saniye icinde takabiliyosan cikar kafandan. Aninda kendini mevziye atabilecek sekilde gez dolas. Gozunu sorumluluk bolgenden ayirma demiyorum. Ama en azindan gozetleme alanini, degisiklikleri ve hareketliligi farkedebilecegin kadar tanı. Unutma; nöbet kutsaldır.

- içtima: askerliğin nobetle beraber ilk farzı budur. Nasil ki namaz dinin diregi ise ictima da askerligin diregidir. Genelde günde 3 defa alinan bu ictima komutanin istegine göre 6 ya kadar çıkabilir. Bir de rutin dışı gayrısız içtima vardır ki aman aman evlerden ırak. Hepsini anlaticam sabret.

rutin ictima sabah aksam ve yat ictimasi seklinde günde 3 vakit eda edilir. Komutanin isteğine gore oglen içtiması da eklenebilir. Görevliler, istirahatliler, nöbetçiler, kazan dışı gayrılar kazan mevcudundan düşülür ve eğitim mevcudu bulunur. O an ictimada saf duzeninde toplanmis askerler sayilir ve egitim mevcudunun tutmasi sağlanır. Genelde sorunsuz geçer çavuş sayıyı dogru aldigi sürece.

Gelelim gayrısız ictimaya. Bölükteki nöbetçiler dışında herkesin katıldığı ictimadır. Kurtlar kuslar esas durusta bekler gayrısız lafı duyuldugu an. Genelde hayra alamet değildir. ya bir haber verilecektir ya da arama yapılacaktır.

- telefon. Ben hic askercell kullanmadim. Alsaydim kendiki enayi gibi hissedecektim. 60 tl idi hat. Icinde de 30 tl yüklü geliyordu vs. Enayilik yapip almadım iyi ki de almamışım. Bir tane samsung b1205 aldım sivil hattimi taktım. Ilk giriste "hattim yok daha sonra alacagim" dedim. Zaten kimse dencikar telefonunu bakicam ustunu arayacam demedi. Sivil hattimi da bokserimin önündeki marka yerine saklamıştım. Baktim kimse ust aramıyor rahat rahat kullandim hattımı.

Ve sira geliyor herkesin merakk ettiği konuya: akıllı telefon. Ben dağıtım izni kullandığım için benden once usta birligine katilan arkadaslardan akilli telefonun yasak olduğunu ogrendiktenn sonra getirmemeye karar verdim ve yine samsung 1205 + sivil hat kombosuna devam ettim. 1 ay ortaligi kolacan edip cesaret topladigim zaman telefonumu kargo ilen yollattim. Bak konu konuyu açıyor. Anneme Telefonu kutusuna koydurup surekli kaçak sipariş verdigimiz cigkofteciye yollattim aksam siparişlerle beraber benin telefonu da getirdi sağolsun. Tellerden almistim telefonumu. Tabi bu telefonu getirme cesaretini toplamamdaki en büyük etken gece a.m.m. çavuşu olmamdı. Gece ayaktaydim gündüz uyuyordum. A.m.m. odamızda 3'lü priz de mevcuttu sarj problemimiz de olmadı hiç.

Askerde akıllı telefon kullanmak yasak değildir. Ama yakalatmak sorun yaratir. 1 hafta hizmetten men cezası reva görülür telefon yakalatan kişiye. O da su demektir. 1 hafta boyunca hic bir is yapmazsin. Nobet tutmazsin mintika yapmazsin tatilde gibi yatarsin. Ama o yattığın bir hafta askerligine eklenir ve 1 hafta fazladan askerlik yaparsin. Ve tabi bu durum komutanin inisiyatifindedir. Mesela benim telefonu görmeyen komutan kalmadı. 2 tane bela komutan vardı onlar haric. Gerci onlarla da teskere alacagim gun beraber selfie cekilmek sureti ile gösterdim. Olay tamamen kendini sevdirmekle alakali. Subay gazinosunda foto çekilirken iceri giren ve telefonu elimde gören omer bascavus lasihtirinladisari diye bizi kovalamaktan baska bisey yapmamistir. Cok babacan bir adamdı. Sagolsun.

- dagitim izni. Kullanin abicim. Kullanma diyenleri de siklemeyin. Takviye corap, don vs siktiredin kafaniza göre ayarlayin onu. Kisisel bakim urunlerinizi de kafaniza gore ayarlayin. Ben size tek bisey icin tavsiye verecegim. Fermuar. Evet dogru duydunuz fermuar. Gidin bi ayakkabicida botunuza fermuar diktirin. 10 15 lira verin kaliteli su gecirmez bisey yaptirin. Dizime kadar kara gomuldugumuz yerde askerlik yaptım. Bir damla su girmedi içine. Ve millet 10 dakika bot baglamaya çalışırken sen fermuarli botunu 5 saniyede giyip ciktiginda arkandan sana attiklari mazlum bakışları görmek herşeye deger * . "Yaaa hacı fermuar falan guzel de ya calarlarsa??" Calamazlar anacim. Botlarimda tabii ki isarerlerim vardi. Ayrica askerlerden tek fermuarli botu olan bendim ve botlarim 48 numara idi. Ehe. Dünyanın en büyük rahatligidir benden söylemesi. Bana hicbir konutan hesap sormadi niye fermuar yaptırdın diye. Sorarsa da cevap hazır "acemi birligindeki takim komutanimiza sordum yaptir bisey olmaz dedi." * tezkere alirken ee 330 sayan bir uzun döneme birakmistim botlarimi. Cok dua etti cocuk. Evet o da 48 giyiyordu. *

Simdilik benden bu kadar aklima gelirse editlerim. Hepinize hayırlı teskereler diliyorum.

Adettendir notu: ben mi gideyim aq bu saatten sonra?! Öptüm.

Edit: yazici falan olun da sürünmeyin diyen askerlikten bihaber ergenlere kulak asmayın. Suphesiz ki o askerligini yapmamis bir ergendir. Askerliğini yapmış olsa "askerde sen bisey olamazsın. Onlar uygun görürse yaparlar." Kuralını bilirdi.