bugün

bayan değil kadın

erkek olmayan cinsiyet kadındır. eyvallah.

bu kadın, kız, bayan vs. hitap şekillerine takılmalar, ayıplamalar yeni çıktı biliyorsun değil mi? "bayanlara yer vermek" vardı önceden, "bayanlar önden" vardı. hatırlarsın..

"oğlan" vardı lan. kazık kadar erkek çocuklara oğlan derlerdi. çocuklar 10-12 yaşlarında b salak ayrımlara uğruyorlar. biraz çocukluktan çıkınca da bunlara kız, oğlan falan diyorlar. halbuki kadın-erkek olması lazım bu mantığa göre. hitap ederken de "aa bilmemkimlerin çocuğu" demezlerdi. biri kız biri erkek aynı yaşta iki çocuk düşün. birisi erkek çocuğu birisi kızdır. türkiye lan burası. herkesin yüzü senin gibi batıya dönük değil. kavra biraz bunları.

kız çocuğu, erkek çocuğu... aynı yaştaki erkek hep çocuk sayılırken, kız olan "kız" olmuştur. o "kız" işte ilerideki kadın. aslında hep kadın ama önemli bir şey bu nitelendirme. piliçti tavuk oldu bizim civciv mesela. sonra üstüne bastık öldü, o ayrı mevzu. benim anlamadığım, bayan denilince neden bu kadar hönkürüldüğü.

kullandığım bir hitap şekli de değil günlük hayatta. işin bir de senin gibi modern olmayanının gözünden bakılmışı var. kadın demek, istanbul gibi bir yerde "bayan" demekten yeğ, eyvallah. başka başka yerlerde, öyle binaların yükselmediği yerlerde, genç kadınlar kızdır, bayandır. bayanlar önden dediğinde anlaşılır onlarla. çemkirmezler. kadınsın çünkü, artık büyüdün. yaşıtın oğlan hala. rahat davran, kadınsın. kibarız. gereksiz.