bugün

kalp krizi

Hoplaya zıplaya merdivenlerden inmektesinizdir. Ne de olsa yaş henüz 30, kondüsyon sağlam daha önce de yaşadığınız bir sıkıntı yok. Aklınızda kalp krizi ile ilgili en ufak bir korku endişe yok. Son üç merdiveni atladığınızda ayağınız yere basar ve hınk diye kala kalırsınız. Kesif bir yanma ve ağırlık hissi oturuverir göğüs kafesinize. Bu da ne ola ki diyerek merdivenleri çıkarsanız, evinize girersiniz bacaklarınızı uzatırsınız birkaç dakika lakin acı geçmek bilmez. Şüphelenmeye başlarsınız bir şeylerden ama öyle her ağrıya da doktora gidilmez ki canım. Serde delikanlılık var. Aynı anda boncuk gibi soğuk soğuk terlediğinizi ve çok hızlı nefes alıp vermeye başladığınızı hissedersiniz. O an 40 günlük bebeğin gözleri gözünüze değer bir şeylere bakmakta ve acayip sesler çıkarmaktadır. Dersiniz ki hanım haydi doktora...

Türkiye'nin en büyük özel hastanelerinden olan X hastanesinin acil servisine gidilir. Ekg çekilir bir de dil altı verilir yok bir şeyin senin aslanım psikolojik denilir eve yollanırsınız. Lakin acı halen sürüyor değişen hiçbir şey yok. O acıyla sancıyla yırtılma hissiyle eve gidersiniz, öğürme kusma hissi gelir. Bayılır yatarsınız, sabah gözlerinizi açtığınızda neyse lan yırttım galiba dersiniz. Her şey çok iyidir. Kucağınıza bebeğinizi alıp yokuş yukarı tırmanırken aynı acı tekrar gelir. Hemen bir taksi çevirilir başka bir hastaneye gidilir. Kan alırlar sizden, bu arada periyodik olarak ekg çekilmektedir. Derler ki kalp enzimleriniz çok yüksek kalp krizi geçiriyorsunuz hemen en yakın üniversite hastanesine.

Üniversite hastanesine gidilir, muhtemelen kan sulandırıcı iğneler yapılır, pıhtı önleyici ilaçlar verilir. kendinizi biraz rahatlamış hissedersiniz.

Ertesi gün sabahtan koroner anjiyografi yapılır. Sonuç, 3 damarda 4 tıkanıklık. %100, %90 %80 %50.

Hemen cerrahlar belirir etrafınızda kesmekten başka çare yok, sağ kolunu kullanıyorsan sol kolundan damar çıkaracağız derler. irkilirsiniz.

Durun yahu ne by-passı yok mu başka hal çaresi diye sorduğunuzda kardiyologlar balon deneyelim derler. Bu noktada karar size bırakılır. En az kalbiniz kadar psikolojinizde de harabiyet söz konusudur. Çünkü balon stent tedavisi ve by-pass arasında karar vermek zordur.Sonunda bir kardiyolog çıkar, yaparım ulan der ben bu işi. Balonla açarım bu damarları stent takar hallederim. Hemen o üniversite hastanesinden çıkılır, diğer büyük hastaneye gidilir. Söz konusu kardiyolog işini yapar ve çıkarsınız. 4 damarınız da açılmıştır. Operasyon başarılıdır. Kalbinize daha fazla kan gitmektedir. Hissedersiniz bunu. ilk birkaç gün hafif batmalar sızılar olsa da sonrasında stentlere bünye alışır.

Nihayetinde kalp krizi sağlam çıkarsanız tek çaresi by-pass yani açık kalp ameliyatı olan bir vurgun değildir. Damar tıkanıklığından kaynaklanıyorsa yaklaşık 1 saatlik bir çalışma sonucunda kasıktan girerek balon-stent tedavisi ile açıyorlar.

(bkz: kolesterol)
(bkz: trigliserid)