bugün

tango

tango denildiğinde akla ilk gelen arjantin tangodur.

büyük çoğunluk bilmese dedüğün marşıolarak çalınan şarkı, -muhtemelen dünyada en çok çalınan dans parçasıdır- tango şarkısıdır.

tüm latin danslarını öğrenmiş bir abladan duyduğum kadarıyla yapılması en zor olan dans. laf aramızda bu biraz da iyi bir durum çünkü dansı erkek yönettiği için erkeğin işi çok zor. kız tavlamaya gelen erkek direk kaçıp gidiyor. zor olması gözünüzü korkutmasın tabi. öğrenmede sonu olmayan bir dans. teknik keyif almak için 4 senedir dans ediyor olmanızın gerektiği söylenir.

filmlerde hep yanlış aktarılır.

başka hiçbir dans böyle muamele görmemiştir. mesela swing, salsaya da bachata, insanların kafalarında az çok birşeyler canlanır ve o danslar da canlanan şeyle alakalıdır.

ama tango deyince antonio banderas'ın ağzında gül, yanakları kenetleyip ram pa pa pam aynı yöne bakıp yürümesi geliyor. ya da kadının sürekli sağa sola yatırılması. al pacino kadın kokusu filmindeki sahne görece biraz daha normale yaklaşsa da (antonio'dan sonra şükredilir en azından) üstüne yatırma olayı halen devam etmekte. şarkıya laf yok tabi. gayet güzel popüler bir tango şarkısı.

tangoda herkes kendi dengesinden sorumludur. ekstrem hareketler olmadığı sürece kimse kimsenin üzerine düşmez, düşürülmez. En fazla iskambil destesinden kule yaparken kullandığımız ters v harfi olur.

örnek: festivalde yapılmış bir gösteri
https://www.youtube.com/watch?v=oA3C0XM0Wm8

"tango çok ağır yea" diyenleri dinlemeyiniz. milonga denilen tarzı da vardır. tangonun aksine biraz şımarık bir danstır.
https://www.youtube.com/watch?v=_4G03HpzArc

bonus:
https://www.youtube.com/watch?v=iHyN-Y0ySCc