bugün
- göğüs kıllarım çıkmıyor14
- abdullah öcalan orospu çocuğudur16
- sırrı süreyya önder26
- 2026 yılı türk biralarının içilemez hale gelmesi11
- deccaliyet çağı5
- son tüketim tarihi geçmiş ilaç9
- götünü yıkamayan bir kızla evlenir misiniz8
- dün gece ne oldu12
- sözlüğün kendini tekrar etmeye başlaması3
- silver ile evlenecek erkek53
- stt geçmiş kondom kullanmak3
- rica ediyorum arkamdan konuşmayın12
- komşunu kendin gibi sev düşmanını da2
- sözlük yazarlarının yuvaları3
- sözlükte linç yiyen insana karışır mısın17
- insan olmaya ceyrek kala4
- akepeli değilim ama akp'ye oy atıyorum saçmalığı15
- insan olmaya çeyrek kala8
- siyaset yüzünden çoğu arkadaşlığın bozulması8
- sarapci koala59
- ıoçk katatese elbise dikti mi sorunsalı3
- stt geçmiş kremle intihar etmek3
- atatürk den daha iyi cumhurbaşkanı yok2
- arif kocabıyık9
- sözlükteki linç kültürü8
- cezerye2
- true'nun çaylak olması5
- kurtlar vadisi ünsal2
- g'i l d'e d l'i l y'nin dudakları8
- true giderse sözlükte yürüyen cinsellik kim olacak11
- gocu35
- araba sileceği5
- popeyes6
- iki tas çorba5
- islam sosyoloji ve psikolojiyi kabul ediyor mu4
- fikir değiştirmek döneklik midir8
- öbür sözlük2
- sapıklara empati kasan insan5
- fenerin türkiye'yi yine rezil etmesi5
- sözlükteki bayan azlığı6
- ayak fantezisi3
- müstehcen resim atmak3
- sedef hastalığı2
- melekler insanlarla nasıl iletişim kuruyor4
- babysharkdodododododod o2
- yazarlar şuan ne yapıyor3
- 30 ağustos 2026 girne feribot faciası23
- ismet gürbüz gürbüz mü sorunsalı3
- gece banyo yapıp balkona çıkmak3
- sözlük sapığı kim5
varlığımızın ve hayatımızın önceden belirlenmiş olduğu anlamına gelen dini terim. ehl-i sünnete göre insan belli bi noktaya kadar seçim yapma hakkına sahiptir deniyor -mutezile'nin dediği gibi fiillerinin yaratıcısı konumunda olmasa da-ama diğer konular önceden belirlenmiş; aile, cinsiyet, doğum tarihi, ölüm yeri ve zamanı gibi. ilkokulda hocamız bi benzetme yapmıştı bunun için: "biz bir gemideyiz, geminin nereden kalkıp nereye gideceği belli, ama gemide neler yapacağımız bize kalmış." belki biraz klasik bi örnek ama yine de hoş gelmişti bana.
şimdi bu noktada anlamadığım bi şey var. ölüm şeklimiz belliyse, intihar edenin de intihar edeceği belli ki bu en büyük günahlardan sayılıyor. yani birileri bu günahı işlemek üzere dünyaya geliyor. ya da mesela cinayetler. katiller de katil olacağı belli olarak doğuyor o zaman, kader anlayışından bu çıkmıyor mu? tamam hepimiz öyle ya da böyle günah işledik veya işleyeceğiz, kimse kusursuz değil bu dünyada. ama doğuştan çok kötü olduğu söylenen günahlarla doğmak ne kadar mantıklı? kimsenin adaletli doğmadığının tabi ki farkındayım ve bunu sorgulamıyorum zaten, kimimiz engelli doğuyor kimimiz zor şartlarda dünyaya geliyor, bunlar mantıksız değil çünkü her insanın sınav şekli farklı olabilir. yani bahsettiğim durum adaletsiz oluşu değil, doğuştan günahlı oluşu.
herkesin inancı kendinedir, amacım bi şeyleri çürütmek değil. uzun süredir kafama takılan bi şey ve etrafımdakilerden de düzgün cevap alamıyorum, internetteki kaynaklardan da aynı şekilde. deist de olsam ve kadere inanmasam bile bu durumun kendi içinde bi mantığının olması gerek bence, umarım öğrenip editlerim.
şimdi bu noktada anlamadığım bi şey var. ölüm şeklimiz belliyse, intihar edenin de intihar edeceği belli ki bu en büyük günahlardan sayılıyor. yani birileri bu günahı işlemek üzere dünyaya geliyor. ya da mesela cinayetler. katiller de katil olacağı belli olarak doğuyor o zaman, kader anlayışından bu çıkmıyor mu? tamam hepimiz öyle ya da böyle günah işledik veya işleyeceğiz, kimse kusursuz değil bu dünyada. ama doğuştan çok kötü olduğu söylenen günahlarla doğmak ne kadar mantıklı? kimsenin adaletli doğmadığının tabi ki farkındayım ve bunu sorgulamıyorum zaten, kimimiz engelli doğuyor kimimiz zor şartlarda dünyaya geliyor, bunlar mantıksız değil çünkü her insanın sınav şekli farklı olabilir. yani bahsettiğim durum adaletsiz oluşu değil, doğuştan günahlı oluşu.
herkesin inancı kendinedir, amacım bi şeyleri çürütmek değil. uzun süredir kafama takılan bi şey ve etrafımdakilerden de düzgün cevap alamıyorum, internetteki kaynaklardan da aynı şekilde. deist de olsam ve kadere inanmasam bile bu durumun kendi içinde bi mantığının olması gerek bence, umarım öğrenip editlerim.
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar