bugün

sakarya

muhafazakarlık durumu klasik bir anadolu şehrinden az ya da fazla olmayan kent. doğduğumdan beri yaşadığımdan söylüyorum, tabii ki istanbul ya da bazı ege kentleri kadar rahat bir hava yok ancak bir trabzon' dan ya da bolu' dan daha katı bir muhafazakarlık da bulunmuyor.

bunun dışında tarihi ya da kültürel pek bir numarası yoktur. jüstinyen köprüsü de denen beşköprü öyle abartılacak bir yer olmayıp, birçok bizans-roma dönemi kalıntılarından biridir. kültürel olarak güzel denebilecek uzun çarşı sayılabilir ama mısır çarşısının bir küçük modeli olmaktan öteye de geçemez.

tarihi ve kültürel değerleri pek olmasa da doğa turizmi açısından iyidir. sapanca' yı zaten çoğu kişi biliyor, gölü dışında maşukiye vs. bölgesi de gayet mavi- yeşil karışımını bünyesinde barındıran yerler. yine karadeniz' e kıyısı olan karasu ( acarlar longozu iyidir) ilçesinde pek çok dinlenilecek yer mevcut. sırf mavi- yeşil aramayıp daha ilginç yerler arayanlar kış vakti taraklı evleri' ni ziyaret edebilir ki pek reklamı yapılmasa da özellikle kış zamanı safranbolu' dan daha güzel vakit geçirebilirsiniz.

genel vakit geçirilecek cafe mafe tarzı yerler eskiden az denebilse de şimdi gereğinden fazla. çark caddesindeki migros' un arka kapısından girilen sokakta ve serdivan' da üniversitenin aşağısında ( mavi durak denen yer) istemediğiniz kadar cafe tarzı yer mevcut. atm idi, giyim- kuşamdı her çeşidine çarşıda ulaşılabilir. ayrıca erenler tarafında ada avm ve yine serdivan' da serdivan avm bilumum ihtiyacı ( teknolojiden giyime, hediyelik eşyadan çantaya) karşılayacak kapasitede.

tüm bunların toplamında ortalama bir taşra şehri denebilir sakarya'ya. kanımca en büyük numarası her yere ulaşımın maksimum 25 dk sürmesidir. 25 dk' lık bir çevrede çok rahat günü geçirebilirsiniz sinemasından gezmesine kadar.