bugün

türkiyede basın neden özgür değil

-havuz medyasını anlatmaya gerek yok.

-cnnturk/ntv/habertürk gibi ana kanallar rüzgarın estiği yöne döner.

-bianet: ab/isveç fonludur, kürt-alevi-gayrimüslim-sol meselelerinden çıkmaz.

-dikeni, birgünü, t24'ü bilmem nesi sol adı altında pkk terörünü görmezden gelir hdp'ye omuz verir ve "milli" olan her şeye alerjisi vardır.

-yılların gazetesi cumhuriyet sık sık dalgalansa da chpnin sesiydi, can dündarla açık bir şekilde fanatikleşti ve türkiye muhalifliğine döndü.

-sol.org.tr: sol adı altında pkkseverlik yapar, çarpıtır, yalan söyler, rusya'yı korur ve putini kollar, siteye göre erdoğan diktatördür putin ise güçlü lider, sputnik'e çalışır, herkesi abd ve nato yanlısı olmakla suçlar ama pkk/ypg'nin abd ve diğer devletlerle ilişkisine değinmez, çünkü kürtler emperyalizmle mücadele ediyordur her şey mübahtır. (?!)

-aa=iktidar

-milli görüş/timesofturkey ve benzeri siteler: milli görüşcüler... islamcıdır, tuhaftır. rusya sever ama iran sevmez, akpye kızarlardı ama artık pek ses etmiyorlar. klasik ab / batı karşısında rusya/türkiye geyiğine kapılmış gibiler.

-türkyurduhaber, qha, kurultay, yeniçağ vs. milliyetçi türkçü görüştedir.

-aljazeera turk: iktidar yanlısı ve fakat "en okunabilir" sitedir.

-bbc türkçe: türkiye'yi karıştıracak seçmece haberler peşindedir.

-sputniknews tr- Rusya devletinin propaganda sitesidir, gazetem.ru ve benzeri sitelerle ve sol basın üzerinden gündem oluşturur ve propaganda yapar. türkiye'ye bol bol moskova merkezli avrasyacılık fikri pompalar, bu pompayla komünisti, islamcısını ve sağcısını bir araya getirebilir, türkiye'de ne yazık ki şu sıra etkilidir.

-amerikanın sesi /voa: eski etkisi kalmadı türkiye'de, belki de gerek duymuyordur?!

-deutsche welle: almanya'nın propaganda şeysi, pek etkisi kalmadı bunun da...

bir internet kullanıcısı için bol alternatifli türkçe basın var gibi, bireysel habercilik yapan kişiler de var... arayan bulur. ana akım medya, tv kanalları veya gazeteler için bir şey diyemem tabii ki, ancak orada da biraz "farkında" olan kişi haber ile propagandayı süzgecinden geçiriyordur. olmuyorsa da yapacak bir şey pek yok.

tüm ülkelerde ulusal basının çoğunluğu iktidarın etkisine girer, bu iktidar süresiyle de doğru orantılıdır. 15 yıllık süreç bizi bu noktaya getirdi, açıkçası bu kadar süre iktidarda başka bir parti de kalsa farklı olacağını zannetmiyorum durumun.

ilginç olan, bu basında en az payı alanlar chp ve mhp tabanları. yani kemalistler, laikler, sosyal demokratlar, milliyetçiler ve türkçüler basının mevcut halinde sesleri duyurmakta zorluk çekiyorlar.

hdp ise akpden sonra bence en çok gözüken ve sesini duyuran parti. ab'de kürt siyasetine olan ilgi ve türkiyedeki ab fonlu stk ve basınının onların sık sık sesini duyurması, türkiye'ye uyuz olan her ülkenin pkk / hdp üzerine oynaması, onlara potansiyellerinden daha fazla ses çıkarma imkanı sağlıyor.

böyle bakınca, türkiye'de gencinin ve yaşlısının internete ulaşma imkanını da görünce bence iş bilince ve öz gayrete kalıyor.
bilinç ve ferdi gayret ayrı bir tartışma konusudur.

bence asıl rahatsız edici olan türkiye'de "milli" bir basının olmaması ve dış kaynaklı propagandaya bu denli açık olmasıdır. milli olmaktan kastım, yurttaşlık bilincine sahip ve ülkesine karşı sorumluluk hisseden sağ veya sol basın.

bir de, özgürlükten kasıt ne? senin görüşün hakim olsaydı basına, yine aynı şeyi söyleyecek miydin? kısır döngüler işte.
güncel Önemli Başlıklar