bugün

cerablus

görsel

Ortadoğu’da yaşam suya muhtaç ve bundan dolayı da yaşamın izleri hâlâ su kenarlarında yeşeriyor. Cerablus’dan başlayarak suyun kontrolünü kim eline alırsa aslında Suriye’nin kontrolünü de o eline alacaktır. Yaşamın anahtarı Fırat aynı zamanda Suriye’nin de anahtarı olacak.

işte bu kritik bölge Cerablus şu an DAEŞ’ın kontrolünde. Başlangıçta DAEŞ, Cerablus’tan Azez’e kadar olan 90 kilometrelik bölümü kontrol altına almıştı. Şu anda ise, Özgür Suriye Ordusu’nun koalisyon güçleri ve Türkiye’den aldığı destek sayesinde, DAEŞ’in kontrol ettiği bölge 70 kilometrelik bir alana dönüştü. PYD ise farklı isim değişiklikleri ile Cerablus’un güneyinden bölgeye ilerlemeye devam ediyor. Türkiye ise hemen güneyinde PKK kontrolünde bir koridor olmasını istemiyor. ikinci Dünya Savaşı’ndaki gibi ‘Berlin’e ABD mi yoksa Sovyetler Birliği mi girecek?’ sorusu çevresinde dönen mücadelenin bir benzeri bugün Cerablus üzerinde yapılıyor.

Bütün aktörlerin yakından takip ettiği bu bölgenin önemi sanırım bir tek Türkiye kamuoyu tarafından anlaşılmadı. Bırakın geçmişte ne olduğunu anlamaya çalışmayı bugün bile olanlarla ilgilenmiyoruz. Bu anlaşılmama durumu da işin açıkçası Hükümet’i bölge ile ilgili çalışmalarını örtülü yapma gayreti içerisine itiyor. Herkesin ilgilendiği ama bizim yüz vermediğimiz toprakların önümüzdeki dönemin anahtarı ve yaşam kilidi olduğu geç anlaşılacak ama o zaman da yeni Lawrence’ların hikâyesini yazacağız.

Kaynak: mete yarar