bugün

gabar dağı

"ferman padişahın, dağlar bizimdir"
"oyy dağlar"
tüm diğer dağlar gibi, gabar dağı ya da türkçe adıyla küpeli dağıda her dönem kurulu düzenlere isyan etmiş, çeşitli sebeblerden egemenliklerle savaşmış yiğitlere, bugünkü adıyla teröriste, eşkiyaya, gerillaya kucak açmış bir sığınma mekanıdır.
dağlar, işimize geldiğinde eşkiya, terörist, vatan haini, şaki, asi yuvası, işimize geldiğinde yiğit, efe, kahraman, direnişçi, gerilla yuvası...
ama sakalanamayan bir gerçek varsa tarihin her döneminde birilerinin sevdiği, birilerinin sevmediği insanlara kucak açmış en eski sığınma mekanlarıdır.
bugünde bazılarının sevmediği terörist diye nitelendirdiği, bazılarınında gururlanıp gerilla diye nitelendirdiği kürtlere gabar kucak açmış durumdadır.
gabar ve diğer dağlarda oluk oluk akan insan kanını durdurmak, son vermek mümkündür. gabar da ya da diğer dağlarda savaşan taraflardan birilerine methiyeler sunmak, kahramanlıklarını, yiğitliklerini anlatmak yerine, akan kanı durdurmak daha kutsal bir görevdir. O dağlarda sıkılan ve hedefine varan her kurşun bu topraklarda bir evden yükselen feryat demektir. evlat acısı, kardeş acısı demektir.
acılara doymadıkmı hala? o acıları sofralarına kimler meze yapmaktalar, farkedemedikmi hala?
"oy dağlar oyyy"
hala kahramanlara ihtiyaç duyan bir toplumuz, ne yazık, ne yazık...
nice gabarlar sulandı gençlerin kanıyla. yetmezmi gayrı?