antipatik aşağılık kompleksi

kaç gündür düşünüyorum, yahu diyorum bu insanlar neden bir konu hakkında fikir sahibi olmadan bu kadar konuşuyorlar diye. daha doğrusu kaç gündür düşünüyordum, sabah bunu iyice tetikleyen bir program izledim. gelişim psikolojisi çalışırken çay almaya mutfağa gittim ve dikkatimi ailemin izlediği program çekti. bizimkiler 7/24 tv8 izler. yine aramızda kalmasını izliyorlardı ama bu sefer bu programa bir psikoloğu davet etmiş tv8. hoşuma gitti, merak ettim ve çayımı aldım, programı izlemeye başladım. çağırdıkları gayet değerli bir psikolog olan mehmet şakiroğlu 'ydu. ben oraya o adamı dinlemek için oturmuştum ama maalesef jess molho, funda özkalyoncu ve deniz akkaya (direk ctrl c/v) yüzünden ben adamı dinleyemedim. konu hakkında bilgi sahibi olmamalarına rağmen, durmadan adamı böldüler, konuşturmadılar. deniz akkaya'ya baktım mesela adam konuşurken telefonla oynuyor, hadi telefonu bıraktı diyelim yüzünden anlıyoruz kendi diyeceklerini düşünmekten asla adama konsantre olamıyor. gözlerini kısıyor, gözleri kayıyor ama asla dinlemiyor. mehmet şakiroğlu artık bir iki şey söyleyeyim bari derken ''bir şey anlatabilir miyim?'' diyerek anlatmaya başlıyor ki o zaman da adamın lafını bölüyorlar. düşünüyorum düşünüyorum, neden insan, orada bilgi sahibi biri varken dinlemez, anlamıyorum. şaka yaptım şaka aslında anlıyorum ki o yüzden buradayız. şimdi psikolojide self assesment diye bir şey var efendim. bunun meali şu, sen kötü bir özelliğin olduğunu biliyorsan, onu dengelemek amaçlı bir de iyi özellik sunuyorsun ki piyasaya iyi bir imaj oluştur. atıyorum mesela şunun gibi ''ben sigara içiyorum ama matematiğim çok iyidir.'' burada da bu işliyor. bu tip insanlar içlerini hep kemiren bir aşağılık duygusuyla yaşarlar. her zaman var olan ''kötü özellik''in hissi onları hep ''iyi özellik'' ortaya koyma zorunluluğu hissettirir. burada da bunu ''bakın benim bir fikrim var, ben zekice konuşuyorum'' tarzı hareketlerle, ki bu hareketler samimiyetsiz ve aşırı olur ki aşağılık duygusunu yatıştırabilsin. bu insanlarda aynı zamanda çevrelerindekileri küçük görme yatkınlığı da bulunabilir. sonuçta aşağılık kompleksli insanlar kibirli olmaya en yatkın insanlardır. bu tarz kişiler her yerde karşınıza çıkabilir. mesela sizin mesleğiniz olan mühendisliği size öğretmeye çalışabilirler, psikoloji okuyorsanız sizinle beraber insanlara tanı koymaya çalışabilirler. bunları siz değiştiremezsiniz arkadaşlar. bu tip kişileri geçiştirmek en fonksiyonel çözüm olacaktır.
not1: böyle bir kompleks psikoloji literatüründe yoktur. ancak bu tarz tavırların dengesiz, samimiyetsiz ve yersiz olmasından dolayı ben bunu bu şekilde adlandırdım.
not2: az önce kontrol etmeden kaydetmişim entrimi, bir baktım yanlış yazmışım başlığı. hemen modlara haber uçuracağım. kusura bakmayın arkadaşlar.