bugün

uludağ sözlük

ekşi sözlüğün şu anki haline bakınca, gurur duyulan sözlüktür.

tamam kardeşim. oraya göre daha küçük bir sözlük. daha fazla niteliksiz yazar var. bu sebeple; oraya oranla, bilgi içeriği daha az. genel konularımız am göt meme, futbol tarzıdır.

Olabilir. Bunların hepsi olabilir. Ama yine bilgi içerikli entry giren yazarlar var mı ? var. kaliteli yazarlar var mı ? var.

bunlar ileride artar, önemli şeyler tabii ki ama bazı şeyler kadar önemli değildir.

burada bahsetmek istediğim şey sözlüğün kimliğidir.

belki bazılarınız biliyordur. yaklaşık 1-1.5 haftadır ekşi sözlükte; yazarlara haber verilmeden değiştirilen arayüzler, temalar, sözlük logosu, yazarların sözlüğe kayıt olurken kabul ettiği sözleşmelerin yine habersizce değiştirilmesi, sözlük yönetimince yazarlarının entrylerinin izinsiz olarak başka bir ekşi oluşumunda kullanılması gibi olaylar konuşuluyor ve doğal olarak yazarlar isyanda. söylenene göre 340 sözlük yazarı 234.000 entry silmiş, hesaplarını silenler de var.

ve verilen bu kadar tepkiye günlerdir küçümseyerek, alay ederek cevap veren sözlük ceosu kanzuk, gelen yoğun tepkilere dayanamadı, nihayet lütfedip sadece 2 seçeneği olan temaya (beyaz ve gece görüş) sadaka verir gibi 2 seçenek daha ekledi ve 4'e çıkardı. ha bir de yazarların entrylerini silmelerini engellemek için, 1 dakikada en fazla 2 entry silinebilir gibi rezalete imza attı.

ya yanlış anlaşılmasın, sikimde değil ekşisözlük. bak gerçekten kutsal bilgi kaynağıdır. aradığınız çoğu şey hakkında bir fikir edinmenizi sağlar. ama hiçbir zaman kendimi ait hissetmedim oraya, benimsemedim.

neden mi ?

çünkü orada rahat rahat bayrağa, vatana, türklüğe, dine küfür edebilirsiniz. şehitler için imalı şekilde "oh iyi olmuş" tarzı entryler yazabilir ve silinmezsiniz. bir pkklının açık bir biçimde "türkleri şöyle öldürecez böyle öldürecez" tarzı laflarına şahit olursunuz. ve onlara göre bu hareketler fikir özgürlüğüne girer. yani bazı entryleri okuyun, siz de dersiniz "bu adam pkklı ve dağdan entry giriyor" diye.

aslında genel anlamda, olay sadece bu saydıklarıma küfür edilmesi değildir. ekşi'yi benim için bok yuvası yapan şey, üstünde yaşadığımız toprakların büyük bir çoğunluğu için kutsal olan bu ve bunun gibi değerlere, bu kadar rahat bir şekilde hakaret edilebilir bir ortamın hazırlanması ve bunun da fikir özgürlüğüne dayandırılarak savunulmasıdır.

neyse bunlardan sonra kendi sözlüğümüze, uludağ sözlüğe gelirsek.

hatırlarsanız bizde bu arayüz değiştirme muhabbeti 3-4 yıl önce başladı (yanlış hatırlamıyorsam). değişimden bir kaç ay önce gelişmelerden haberi verildi ve sonra değiştirildi. yalnız değiştirildiğinde ne yapıldı ? bizim gibi eski yazarların alışkanlıkları bozulmasın diye eski tasarıma dönme butonu da eklendi. sonra 1-2 yıl geçti*, bunun üstüne bir tane daha tasarım getirildi. ve yine ne yapıldı ? bu sefer 1. 2. ve 3. tasarımlar arasında geçiş imkanı sağlandı. hem eski yazarlar, hem 2. tasarıma alışmış olan yazarlar düşünüldü. sağ olsunlar.

buradaki davranış farkını iyi anlamınızı istiyorum. bu davranış farklı çok önemlidir çünkü. bir taraf kendisini oluşturan, kendisini kendisi yapan yazarlarına kurumsallaşmanın, kapitalizmin, sözde profesyonelliğin soğuk yüzünü gösterirken, diğer taraf her zaman yazarlarını düşünmüş ve onlarla sıcak ilişkiler içinde olmuş, "sözlük benim, ben değiştiririm, siz de buna uyarsınız amına koduklarım" dememiştir.

bu sözlüğün kimliği bellidir. bu sözlük bu ülkenin değerlerine saygı gösterilmesi zorunlu olan bir sözlüktür. ara sıra gözden kaçanlar olabilir, fazla tolere edilenler olabilir ama genele bakacak olursanız hiçbir pkklı köpek veya bu değerlere açık açık hakaret eden hiç kimse ulu'da uzun süre barınamaz. formata uygun, hakaret etmeden yazsa ve bu nedenle moderasyon bir şey yapamasa bile sözlüğün yazarları sikerek barındırmaz zaten onları.

bizim yönetimin yok mudur hataları ? illa ki vardır, olmuştur ve olacaktır da. düzeltilmesi gereken, özellikle kalite konusunda bir çok şey var. ama sadece bu tarz davranışlar ve oluşturulan bu samimiyet için bile zall'a ve moderasyon ekibine teşekkür etmek boynumuzun borcudur.

edit ve not: bir de bir ricam olacak. özellikle şu son dönemde dişiliklerini ön plana çıkararak fenomen olma çabalarında olan, en iyi entrysi 2 cümleyi geçmeyen ilgi orospularına izin verilmesin bu sözlükte. zira o işin yeri inci sözlük. ayrıca sözlüğün eski kaliteli trolleri hatırlansın ve yine en büyük vasıfları 1-2 kelimelik entryler girmek olan ve bunu çok fazla yaparak troll olmaya çalışan dangalaklara da yol verilmesin.