bugün

türklerde otozomal dna

türkiye'de bir yanılgı olarak (belki bilinçli olarak yaratılan bir yanılgı) sanki sadece türkiye'de halklar karışmış da, bu nedenle türk kimliğinin tartışılması gerektiği veya böyle bir halkın olmadığı gibi basında, sözde akademik ortamlarda ve sosyal medyada yazılar arada çıkar ve tartışma yaratır.

oysa ki tüm insanlık birbiriyle iç içe geçmiş durumdadır, hatta halk, ırk, millet ve toplum gibi bilinç gerektiren şeyler yokken karışmalar belki de tamamlanmıştı.

aslında bu genetik karmaşa, bir düzene sahip. dna sarmalı, genleri sırayla dizdiği gibi toplumları da çoğrafi konumlarına göre dizmiş durumda ve temel farklılık, kültürde ve dilde ortaya çıkıyor.

türkçe konuşan kitle, yakınındaki diğer halklar gibi batıdan doğuya ve kuzeyden güneye doğru belli gen havuzlarının etkisinde kalmış durumdadır. Birçok komponent aşağı yukarı aynı çıkarken, bazı komponentlerdeki oranlar ciddi değişiklik gösteriyor ki bu da fiziksel farklılıklara yansımış durumdadır.

bağlantıyı incelediğinizde terminolojiyi öğrenmeniz gerektiğini fark edeceksiniz, kısa süreli göz atmadan sonra nerede neyin kastedildiğini anlar hale gelirsiniz.

örneğin "caucasian" komponentinin ne kadar etkin olduğunu göreceksiniz, ama hemen "vay biz çerkesmişiz." kafasına girmeyin. çünkü burada kastedilen "caucasian" gen havuzu farklı bir değerlendirme kriteridir.

neyse, bağlantıyı bir inceleyin bakalım. türk topluluklarının genetik karşılaştırmaları ilginizi çekecektir.

unutulmaması gereken bir diğer nokta, türkiye'den dna test örneklerinin yeteri kadar olmadığı ve bu nedenle de değerlendirmelerdeki derinliğin, çeşitliliğin ve bilginin sınırlı oluşudur. yani siz anadolu'da bariz bir şekilde bir türk boyuna mensup olabilirsiniz. ancak yüz binlerce örnekle karşılaştırıldığında ve anadoludan örnekler az olduğunda kaliteli bilgi alma oranı da düşecektir. örnek sayısı arttıkça daha ayrıntılı ve doğru bilgiye ulaşılmaktadır. Ayrıca belli sitelerde yapılan testler, örnek sayısı arttıkça güncellenmektedir.

bağlantı: http://www.haplogruplar.com/turklerde-otozomal-dna/