bugün

manyetik alan

bir elektrik yükünün harekete geçmesi sonucu oluşan elektrik akımının etrafında yaratmış olduğu alan. sadece yükün varlığı ile oluşan elektrik alandan farkı budur.

sabit yük, elektrik alan kaynağıdır.
hareketli yük(akım), manyetik alan kaynağıdır.
zamanla değişen hıza sahip yük, elektromanyetik alan kaynağıdır

yeryüzünde hiç bir yük hareketsiz kalamayacağına göre ve her şey atomlardan yapıldığına göre, yeryüzündeki her şey doğal olarak bir manyetik alan kaynağıdır. yalnız durum bu değil, zira mıknatıs dışında, yüklerin hareketi sonucu oluşan manyetik alanların toplamı sıfır olur. dolayısı ile bir taşın etrafına bir manyetik alan algılayıcı yaklaştırsanız da tın tın bir şey okuyamazsınız.

mıknatısta bulunan atomik manyetik kutuplar tek bir yöne yönlendiğinden net bir manyetik alan oluşturur dolayısı ile bir manyetik alan kaynağıdır.

dünya ise mağmadaki yüksek ısı ile oluşan elektrik akımı sonucu bir başka manyetik alan kaynağıdır. dev mıknatıs da denir ya da ben dedim oldu.

haşiye : işbu yazı, manyetik alan denilince ders akla gelmemesi gerektiğini vurgulamak için kaleme alınmış olup tamamı (dev mıknatıs biraz sallantıda gerçi) doğrudur.

(bkz: elektrik alan)
(bkz: elektromanyetik alan)
(bkz: maxwell denklemleri)