bugün

subcomandante galeano

(bkz: subcomandante marcos) un yeni ismi. geçen yıl görevi bıraktığı belirten zapatista ulusal kurtuluş ordusu'nun lideri subcomandante marcos, sanılanın aksine görevine, 2 mayıs 2014' de meksikalı paramiliterler tarafından tuzak kurularak öldürülen ve halk arasında -galeano- olarak bilinen öğretmen ve bölgenin zapatista lideri solis lopez' in ismini alarak devam etmektedir.

marcos un mektubundan alıntı:

" ikilemimiz müzakere etmek ve kavga etmek arasında değil, ölmek ve yaşamak arasındaydı. Yaşamı inşa etmeyi seçtik. Ölülerin hepsi burada, ama artık yaşamak için buradalar. ölümü övmek yerine yaşamı geliştirmeyi seçmiş olmamız belki de hataydı. ama birbirimize bakarak ve birbirimizi dinleyerek -kendimiz olarak, kendi bütünsel kolektifimiz olarak- bu seçimi yaptık. isyanı seçtik. diğer bir deyişle, yaşamı seçtik. biliyorduk ve biliyoruz ki yaşamın mevcut olması için ölüm zorunludur, yaşayabilmek için, ölürüz. istediğimiz adalet, inat ve ısrarla hakikatin aranmasıdır.

galeano'nun yaşaması için birimizin ölmesinin gerekli olduğunu düşünüyoruz. bu yüzden karar verdik bugün, subcomandante galeano'nun doğması için subcomandante marcos'un ölmesi gerekiyor. bundan sonra subcomandante marcos yok, subcomandante galeano var. hayatımızı vermeyeceğiz, ismini alacağız."