bugün

para

kıymetli olması, insanı yanlış davranışlara sürükleyebilen. diğer kıymetli her şey gibi. bir kadın gibi. aile gibi. yalnız paranın her düğümü çözebilmek gibi bir huyu var. bu da objektif bakıldığında değerini birinci sıraya koyuyor. bir iş kurmayı, bir evlilik yapmayı, ailenizin gözüne girebilmeyi planlıyorsanız bu meretten gerekiyor. yüksek tutarlı ameliyatlar için de bu meret gerekiyor.

bu sebeple, insanın günahlarının en büyük sebeplerinden birini oluşturuyor. huzurla reddedilemeyecek bir bağlantısı var. hırsızlık, dolandırıcılık keyfi yapılacak işlerden değil. daha evrensel bir örnek için hitler' in yahudilerin zenginliğine ne denli imrendiğine ve sırf bu sebeple çıkardığı savaşa dikkatinizi çekerim. patronların işçi hayatlarını önemsemeden sırf daha çok para kazanmak için almadığı güvenlik önlemlerine, soma' ya dikkatinizi çekerim. düşünsenize, bir insanın hayatı bile daha önemsiz olabiliyor bu meret karşısında. 3 yerine 5 kazanabilmek için, yüzlerce insanın ölüm ihtimali gözünü korkutmuyor mal sahiplerinin.

halbuki bunu elde etmenin meşru yolları olmalı. yüzlerce, milyonlarca lirayı tek bir kuruşu dahi haksız kazanç olmayacak şekilde elde etmenin mutlaka meşru bir yolu olmalı. insanlar daha güçlü olmayı hep arar, bunu inkar etmek zor. ama bu hırs insanlıktan çıkaracak denli güçlü olmamalı.