bugün

din

insanoğlunun çoğunluğunun bir kutsallık adından inandığı oluşum. buraya kadar tamam mıyız? tanımım doğru zaten. evet kutsaldır inananlar için. benim için kutsal mıdır? bunu sorgulamıyoruz. yani ben yorum yaparken dalga geçmediğime göre, ayıplarken de bunu göz önünde alırsanız sevinirim.

bir kaç arkadaşla konuşurken şu alışılagelmiş geyiklerden konu açıldı. belgeselde tavşan görünce aleviler tavşan yemez dedi biri. insanoğlunun saçma sapan yorumlarından biri daha dedim. saça çünkü sanki insan günlük hayatında tavşan yiyor da aleviler yemezmiş. yemezse yemesin. sanki bugs bunny nin soyu kuruyacak. adam inanmış, neymiş regle oluyormuş. lan ne komedidir bu. hindu inek yemez gibi. yani herkes bir canlının etinden kendine dini inanç yapmış gibi sanki. müslüman domuz yemez. buraya kadar tamamız. aslında şimdi buraya kadar yazınca bu entry i "insanoğlu" başlığının altına mı yazayım dedim şimdi *

biri tavşan yemez diğeri domuz yemez, diğeri inek yemez, yok hayvandan olanı yemez topraktan olanı yer gibi.

bir olay vardı tam hatırlamıyorum. olimpiyatlardan dönen bir ekibin uçağı düşüyor, karda kışta bekliyorlar telsizden aramaların durduğu söylenince artık umudu kesiyorlar ve bir çoğu zaten ölüyor eksi bilmem kaç soğukta. sonra bir birlerini yiyorlar.

böyle düşününce komik. ama aslında bu insanoğlunun çoğunluğunun kutsal diye övündüğü dinin gereği bir hayvanı yememek olacak, ama o uçakta her milletten insan varken bir birlerini yemeleri de ironidir. ne anlamı var bir et yüzünden bir çeşitlilik ortaya atıyorsun.

bir müslüman ormanda aç kalsa domuz bulsa onu yemeyecek mi? eti çok seven müslümanın sadece domuz eti olan bir yere düştüğünde?
ya da bir alevi, erzurumda kıstırdığı bir tavşanı yemeyecek mi? ölsün mü açlıktan? öl o zaman. zaten sen doğaya ihanetsin. insanı yemek normal yaşama içgüdüsü olacak. çünkü uçak kazasından sonra filme yapılan yorumlar böyle. filmi siktiret öyle aklıma geldi. ama olay komik ve anlamsız. hayat bu.

din belki de bu dünyada insanları en çok ayıran şeydir. bugün bir hindu müşteri gelmiş bana, ben yumurta yemem, et yemem, şunu yemem bunu yemem ne yapalım diyor. siktir git resepsiyondan dedim. çeşit misin nesin?

insanoğlu nedeniyeti olmayan varlıktır. öyle ki; aynı denize benziyor. hemde çok. denizde de gücü yeten yetene. burada da öyle. sadece burada aleladele yapılmıyor o kadar.