bugün

ermeniler vs kürtler

s değil e olacak...

ermeniler ve kürtler...

ermeni ulusu yirmiden fazla etnik unsurun derece derece karışmasından oluşmuş bir millettir. bu unsurlar ermeni kültürü ve aidiyeti altında birleşmiş ama ırk olarak birbirlerinden farklı topluluklardır.

istanbul ermenisi sivas ermenisine, bitlisinki adanalıya, erivanlı diyarbakırlı ermeniye benzemez...

özellikle urfa siverek, bitlis, bingöl, mardin, silvan, varto, lice gibi kadim ticaret karakol noktalarında yüzlerce yıl beraber yaşayan kürtlerle ermenileri ayıran sadece iki unsur vardır. aşiret yapılanması ve din.

onun dışında hem ırka dayalı fenotip olarak hem de gelenek görenek, folklör olarak ermeniler ve kürtler birbirlerinden ayırtedilemeyecek denli karışmış durumdadır özellikle güneydoğuda. (bunlara ek olarak erzurum interlandındaki ermeni asıllı kürtleri de sayabiliriz)...

her ermeni boyu/kabilesi yaşadığı coğrafya ile çeşitli ilişkiler kurarak hakim uluslarla akrabalık kurmuşlardır. (kadınlarının güzel olmasının da etkisi var sanırım) kafkasyada gürcü hanedanlarının, osmanlı hanedanının, bizans sarayının, urfa haçlı kontluğunun, antakya latin krallığının ve iran sarayının sayısız ermeni gelin aldığını biliyoruz.

tarih boyunca benzer köklerden gelen keldani (asuri - süryani) kabileler kürtlerle karışmamak için katı kurallar koymuşlarsa da ermeniler ile kürtler arasındaki kız alıp vermeler görece çoktur.

son olarak ermeni tehciri sırasında sürülen ermeniler geride (bir gün döneriz umuduyla) kız çocukları bırakmışlardır. sular durulup, geri dönülebilinirse bu kız çocukları arazilerin yasal hak sahipleri olarak ülkeyi terketmemiş olacaklardı ve araziler geri alınacaktı. bu şekilde yüzlerce ermeni kız çocuğu geride bırakılmıştır. abdullah öcalan'ın annesi ve pek anlı şanlı siyasetçilerimizden birinin büyükannesi bu kızlardandır.